Южна Корея прекратява част от военното споразумение със Северна Корея

Южна Корея засилва наблюдението и спря част от военното споразумение със Северна Корея от 2018 г., след като се противопостави на предупрежденията на САЩ и изстреля шпионски сателит, съобщи "TVP World".


Спирането на клауза в споразумението ще накара Южна Корея да засили военното наблюдение по силно укрепената граница със Северна Корея.

Армията на Южна Корея съобщи, че военният разузнавателен сателит на Пхенян е оценен като навлязъл в орбита, но ще отнеме време, за да се прецени дали работи нормално.

Южнокорейският президент Юн Сук Йол, който е на държавно посещение във Великобритания, одобри спирането на част от споразумението с КНДР. По-рано Юн ръководи среща на Съвета за национална сигурност с министри и шефа на разузнаването чрез видеовръзка.

Пактът между Северна и Южна Корея, известен като "Всеобхватно военно споразумение" и насочен към деескалация на напрежението между тях, беше подписан на среща на върха през 2018 г. между тогавашния президент на Южна Корея Мун Дже-ин и Ким на Севера.

Критиците твърдят, че пактът отслабва способността на Сеул да наблюдава северната страна близо до границата, докато Северна Корея е нарушила споразумението.

Южнокорейски официални лица казаха, че изстрелването най-вероятно включва руска техническа помощ в рамките на разрастващо се партньорство, при което Северна Корея доставя на Русия милиони артилерийски снаряди. Русия и Северна Корея отрекоха оръжейни сделки, но обещаха по-задълбочено сътрудничество. /БГНЕС