Южна Корея възнамерява да забрани яденето на кучешко месо

Южна Корея възнамерява да забрани яденето на кучешко месо и да сложи край на споровете около древния обичай на фона на нарастващата осведоменост за правата на животните, заяви политическият ръководител на управляващата партия, съобщи „TVP World”.


Корейската практика да се ядат кучета е обект на критики от чужбина заради жестокостта си, но се наблюдава и все по-силно противопоставяне у дома, особено от страна на младото поколение.

"Време е да се сложи край на социалните конфликти и противоречия около консумацията на кучешко месо чрез приемането на специален закон за прекратяването ѝ", заяви Ю Еуи-донг, ръководител на политиката на управляващата Народна партия, на среща с правителствени служители и активисти за правата на животните.

Правителството и управляващата партия ще внесат тази година законопроект за налагане на забрана, каза Ю и добави, че с очакваната двупартийна подкрепа законопроектът би трябвало да мине през парламента.

Министърът на земеделието Чунг Хванг-кеун заяви на срещата, че правителството ще въведе забраната бързо и ще окаже максимална подкрепа на работещите в производството на кучешко месо, за да затворят бизнеса си.

Първата дама Ким Кьон Хи е яростен критик на консумацията на кучешко месо и заедно със съпруга си, президента Юн Сук Йол, осиновява бездомни кучета.

В миналото законопроектите за борба с кучешкото месо се проваляха поради протести на хора, ангажирани в този бранш, и притеснения за препитанието на фермерите и собствениците на ресторанти.

Предложената забрана ще включва тригодишен гратисен период и финансова подкрепа за предприятията, за да се откажат от търговията.

Яденето на кучешко месо е стара практика на Корейския полуостров и се възприема като начин за преодоляване на летните горещини.

Въпреки това то е много по-рядко срещано, отколкото преди в Южна Корея, макар че все още се консумира от някои възрастни хора и се сервира в някои ресторанти.

Групите за защита на правата на животните приветстваха перспективата за забрана. "Сбъдната мечта за всички нас, които толкова упорито се борихме да сложим край на тази жестокост", се казва в изявление на Humane Society International.

Според правителствени данни има приблизително 1150 ферми за развъждане на кучета, 34 кланици, 219 дистрибуторски компании и около 1600 ресторанта, в които се сервират кучета.

Проучване на Gallup в Корея от миналата година показва, че 64% са против консумацията на кучешко месо. Проучването установи, че само 8% от анкетираните са яли куче през последната година, което е спад спрямо 27% през 2015 г./БГНЕС