Южните предизвикателства пред ЕС

2022 г. ще остане в историята като момента, в който войната се завърна в Европа след 77 години мир на континента след Втората световна война. Това съдбоносно събитие допълва многобройните предизвикателства, пред които Европа вече е изправена на южния си фланг, със заплахи, нестабилност и смущения.

Увеличеният отпечатък на Русия в южната и югоизточната част на Европа понастоящем е основното предизвикателство. От въздушните и морските си бази в Сирия тя е в състояние да проектира паравоенни сили в Либия и Субсахарска Африка, а нейните изтребители и ракети са в обсега на няколко държави от ЕС. Освен това, доставяйки ракетни системи С-400 на Турция, тя наруши архитектурата на НАТО за балистични ракети и внесе клин в Алианса. Взети заедно, тези действия дадоха на Русия значителни стратегически предимства на южния фланг на ЕС и НАТО. Нахлуването в Украйна възпрепятства и износа на зърнени култури оттам - ситуация, която крие големи рискове за държавите около Средиземно море и по-далеч.

Около Средиземноморието и в Африка на юг от Сахара упадъкът на върховенството на закона, политическата нестабилност, деструктивното поведение, въоръжените конфликти или екологичните катастрофи увеличиха предизвикателствата пред ЕС. Тези ситуации могат да доведат до икономически трудности за Европа и до нови възможности за престъпните дейности на мрежите за трафик на хора.

По-близо до дома, напористата външна политика на Турция често е предизвиквала недоумение у лидерите на ЕС и НАТО: възражения срещу присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО, разширени военни операции в Северна Сирия и Либия, възражения срещу съществуващите морски граници и суверенитета на Кипър и Гърция, морско споразумение с Либия. Междувременно силно влошената архитектура на правовата държава представлява възпиращ фактор за европейския бизнес.

Към настоящия момент 2022 г. вече се е превърнала в преломен момент за външнополитическата позиция на Европейския съюз.

Заедно с приемането на своя "Стратегически компас" през март ЕС предприе редица безпрецедентни стъпки в отговор на руската агресия в Украйна: Сред другите мерки, илюстрирани в заключенията на Европейския съвет от юни, се отбелязват търговските и финансовите санкции, ограниченията за полетите, ограниченията за търговия с нефт и газ, зараждащият се механизъм за снабдяване с газ, снабдяването с оръжие чрез Европейския механизъм за мир и решенията относно политиката на разширяване. Казано по-просто, много от тези решения бяха немислими само преди няколко месеца.

Към настоящия момент 2022 г. вече се е превърнала в преломен момент за външнополитическата позиция на Европейския съюз

На политическо ниво поразителната характеристика на решенията на ЕС през 2022 г. са новите начини, по които блокът упражнява власт, чрез съчетаване на дипломатически действия, търговски и финансови санкции, финансова подкрепа, доставки на оръжие и по-тясна координация с НАТО от всякога. Въпреки че този нов "инструментариум" понастоящем се използва за реакция на руското нахлуване в Украйна, той създава полезен прецедент по отношение на формулирането и прилагането на външната политика.

Роден от пепелищата на Втората световна война, Европейският съюз по разбираеми причини дълго време се ръководеше изключително от мотото "Никога повече" и често следваше политика на умиротворяване. Сега той се "учи да говори на езика на силата" (думите са на върховния представител Жозеп Борел) и задълбочава отношенията си с най-близките си съседи. В този смисъл предстоящият дебат за отношенията на ЕС със страните от "широка Европа" ще бъде лакмус за неговия имидж и влияние в съседните страни. Средиземноморският басейн не бива да бъде забравян.

ЕС все по-често ще се сблъсква с "руската марка на управление", особено около Средиземноморието и в Африка на юг от Сахара. При намирането на новото си място в света като цяло ЕС ще трябва да се научи как да се справя с глобализираните поколения и да изгражда коалиции, за да отблъсне конкурентните наративи. Той ще трябва също така да демонстрира чрез дела, а не само чрез "изявления", как неговите ценности и принципи - върховенство на закона, свободи, либерална икономика, солидарност, добросъседски отношения - представляват най-добрият отговор на настоящите световни предизвикателства. /БГНЕС


Коментар на посланик Марк Пиерини, публикуван в "Катимерини". Пиерини е гостуващ лектор в "Карнеги Европа" и бивш посланик на ЕС в Мароко, Сирия, Тунис, Либия и Турция.