Ива Митева: 14 ноември е най-вероятната дата за президентските избори

14 ноември е най-вероятната дата за първия тур на президентските избори. Това каза председателят на парламента Ива Митева по време на заседанието на парламентарната правна комисия.

Партиите вече се обединиха около датите 7 или 14 ноември за първия тур на президентските избори, но и евентуално за предсрочен вот за ново Народно събрание. Според ГЕРБ най-удачната дата е 7 ноември. В същото време Мая Манолова от ИБГНИ заяви, че е абсолютно възможно изборите, включително и 2 в 1, да бъдат проведени изцяло с машини. Ако изборите са 2 в 1 обаче, ще се наложи закупуването на още машини за гласуване, предупредиха от ЦИК.

Относно актуализацията на бюджета Ива Митева коментира, че според нея до 10-15 септември той може да бъде приет.

Тя също така коментира идеята на „Демократична България“ за предсрочно разпускане на Висш съдебен съвет (ВСС) и заяви, че не я одобрява. По-рано от коалицията внесоха проект за промяна на Закона за съдебната власт, който предвижда промяна на статута на ВСС, премахване на кариерните бонуси за членовете на Инспектората към ВСС, както и предсрочно прекратяване на мандата на настоящия съвет.

Законопроектът предвижда за времето на мандата си изборните членове - съдии, прокурори и следователи, да продължат да осъществяват юридическата си професия при намалена натовареност. Сега по време на мандата си във ВСС членовете му губят качеството си на съдии, прокурори и следователи. Ако законът бъде приет от Народното събрание, новият избор на членове на съвета следва да се проведе в двумесечен срок от влизането в сила на промените. Новият ВСС се смята за образуван, след като бъдат избрани две трети от неговите членове, е записано още в проекта. Информацията е на бТВ. /БГНЕС