Ива Митева: Дончева не ми е намеквала за пари

Промяна няма да се случи докато такъв тип политици участват в управлението. Аз открито казвам – не на интригите в политиката, да на смелото и честно говорене. Това заяви председателят на парламента и депутат от „Има такъв народ“ Ива Митева по казуса „Татяна Дончева“, предаде репортер на БГНЕС.

Името на Митева също бе замесено в скандала, след като съпартийците ѝ Тошко Йорданов и Радостин Василев заявиха публично, че Татяна Дончева от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ се е опитала да разцепи най-голямата група в парламента, намеквайки за голяма сума пари. По случая вече се самосезира и Специализираната прокуратура.

Председателката потвърди, че се е виждала с Дончева, но не е получавала намеци за пари, а само призиви за подкрепа за съставяне на кабинет.

„Г-жа Дончева още в 45-ия парламент се опита да кадрува, като първото нещо беше да ми предложи началник на личен състав. Когато излезе с едно изявление, че аз съм правила кабинет и съм го редила със Слави Трифонов по нощите, аз ѝ се обадих и я попитах кога го е видяла или чела от мен. И тя тогава много учудено ме попита: Ама не си ли?", обясни Митева в кулоарите на парламента.

„Директно ми е казвала, че трябва да подкрепим един такъв кабинет, че трябва да участваме и че не трябва да се ходи на избори. Г-жа Дончева е доста директна в говоренето си“, допълни още Митева.

Председателят на парламента коментира и скандала около гласуването на закона за НСО, за който възниква спор дали въобще беше приет на първо четене заради проблеми с кворума: „Конституционният съд много ясно казва кога има кворум и как се гласува. Кворумът установява брой присъстващи, а не участие в гласуването. Компютърната система определя резултата от гласуването, така че Татяна Дончева нека да спре да импровизира и да прилага правилника така, както се прилага, защото наистина всичко това, което прави, е обидно“. /БГНЕС