Ива Митева: Политиката се оказа сложна игра, не съм научена да я играя

Политиката се оказа доста сложна игра, може би аз все още не съм научена да я играя, заяви председателят на парламента и депутат от „Има такъв народ“ Ива Митева в коментар за създалата се политическа ситуация в страната, предаде репортер на БГНЕС.

„Разколебана съм като цяло от политиката. Виждам всички народни представители от всички парламентарни групи, вече съм досадила да казвам, но нещата от другата страна са още по-различни“, посочи тя пред репортерите. На въпроса ще бъде ли отново кандидат за депутат от „Има такъв народ" при евентуални нови предсрочни парламентарни избори, тя отговори: „Не знам какво решение ще взема, умувам го. Нека да видим втория и третия мандат, има заявки третият мандат да бъде реализиран успешно“.

Според нея все повече млади хора трябва да навлизат в политическия процес без да се страхуват. „Най-трудно ми е с НСО. Момчетата са прекрасни, аз осъзнавам, че това е тяхната работа, но моята лична свобода е нарушена“, посочи тя за държавната охрана, която по закон трябва да я следва неотлъчно като председател на парламента.

Ива Митева потвърди и как ще протече утрешното гласуване. На провелите се днес два председателски съвета, на които участваха и юристи от президентската институция, е постигнато съгласие, че кандидатурата на Пламен Николов за премиер няма да се гледа по същество, както и предложения от него състав на кабинета, а ще се дебатира и гласува единствено волеизявлението му да се оттегли от процедурата в последния момент. Така, със свой акт, парламентът ще констатира, че мандатът, връчен на „Има такъв народ“ е приключил неуспешно, което ще отпуши процедурата той да отиде при втората политическа сила.

„Да се завърти рулетката, както казвате журналистите“, обясни Митева.

Гласуването е предвидено да бъде първа точка в дневния ред на парламента на заседанието в четвъртък. /БГНЕС