Ива Митева ще е председател и на 46 Народно събрание

Ива Митева от „Има такъв народ“ отново ще е председател на Народно събрание, решиха депутатите от 46-ия парламент на първото си заседание, предаде репортер на БГНЕС.

Кандидатурата ѝ бе подкрепена със 137 гласа, един гласува „против“, 99 се въздържаха.

"НС заема първостепенно място в държавната система, определя основните политики. НС упражнява парламентарен контрол. Силен парламент означава постоянно търсене на отговорност от правителството", заяви Ива Митева, след като оглави парламента.

Ива Митева поема поста за втори път, след като ръководи предходния законодателен орган в краткия му живот. Тя е третата жена, която застава начело на парламента.

Единственият депутат, гласувал срещу кандидатурата ѝ днес се оказа Георги Кадиев от „БСП за България“, който обясни, че е направил това, за да отправи призив за диалог между левицата и „Има такъв народ“.

Ива Митева е завършила право с редица следдипломни квалификации, дълго време е работила в администрацията на парламента и хоноруван преподавател в Нов български университет.

Кандидатът на БСП за председател Кристиян Вигенин не успя да събере необходимия брой гласове и номинацията му бе отхвърлена. За Вигенин са гласували 35, против 60, 138 са въздържали се.

Депутатите избраха зам.-председатели на Народното събрание.

До председателката сядат Виктория Василева от „Има такъв народ“, Росица Кирова от ГЕРБ-СДС, Кристиян Вигенин от „БСП за България“, Мукаддес Налбант от ДПС, Атанас Атанасов от „Демократична България“ и Татяна Дончев от „Изправи се БГ! Ние идваме!“.