Ива Митева: Все още разговаряме за разпределението на комисиите в НС

Апелирам да успеем да се организираме да създадем комисиите в Народното събрание, защото мисля, че това е много важно. Имаше критики към нас, че предишният парламент сме се забавили, но нека не забравяме, че в предишния парламент срокът за предложения беше само два дни и ние се справихме прекрасно с чисто нов правилник. Затова не трябва да се бавим въобще. Комисиите ще бъдат 24, много е важно какви ще бъдат председателите им, какви личности ще бъдат.

Това заяви депутатът от „Има такъв народ” и заместник-председател на парламента Ива Митева, предаде репортер на БГНЕС.

Запитана дали вече е готово разпределението коя партия в коалицията колко председателски поста на комисии ще получи, Митева отговори, че това все още е въпрос на разговори.

„Ние разговаряхме с колегите, с които сме в коалиция, в петък. Все още разговаряме и окончателното разпределение не е готово. Гледаме предложенията за председатели. Все пак по-опитните народни представители знаят, когато някоя партия иска определен пост, за кого го иска. Мисля, че сме изчистили повечето спорове и бяхме много диалогични като цяло. Смятам, че комисиите ще се разпределят добре”, каза тя.

На въпрос кои трябва да бъдат комисиите, които най-спешно трябва да заработят, заместник-председателят на Народното събрание отговори, че това би следвало да бъдат Комисията по конституционни и правни въпроси, както и Комисията по бюджет и финанси.

„Тези комисии категорично трябва да бъдат с по-голям състав. Към Комисията по конституционни и правни въпроси има и подкомисии. Те също са много важни. Затова е важно тези комисии веднага да започнат да работят. Там са съдебната реформа, КПКОНПИ. Трябва наистина да започнем да работим по промените”, уточни Митева.

Относно това кога трябва да се приеме бюджета за следващата година, за да няма сътресения в държавата, юристът каза, че има правила в Закона за публичните финанси. По думите ѝ засега няма да има сътресения.

„Вярвам, че януари месец бюджетът ще почне да се гледа в Народното събрание. Ще бъде внесен и ще започне да се разглежда. Той ще бъде силно спорен. Видяхме актуализацията на бюджета колко беше трудна. Затова не трябва да се заблуждаваме, че и сега ще бъде лесно. В края на краищата това е бюджетът на държавата”, отбеляза Митева.

Вчера министърът на правосъдието каза, че е възможно до 3 месеца да са факт законодателните промени, които биха дали възможност за освобождаване на главния прокурор. Запитана дали това е реалистичен срок, заместник-председателят на Народното събрание обясни, че когато хората имат желание да работят, този срок би бил реалистичен.

„Въпросът е какви са конкретните промени. Много пъти сме говорили, че имаме конституционни пречки. Много внимателно трябва да извадим решенията на Конституционния съд, които не са малко. Да ги анализираме. Трябва да поискаме от Конституционния съд преразглеждане на хипотезите, които се съдържат в решение 3 от 2003 г. Имаме наистина много работа и силно се надявам, че Министерството на правосъдието ще работи в тясно сътрудничество с Народното събрание. Всички идеи в тази посока трябва да се обсъждат заедно“, допълни тя.

На въпрос дали би могла да стане председател на правна комисия, Митева каза, че може би ще бъде в Комисията по култура и медии. /БГНЕС