Ива Митева: Всички гласувания по промените на Закона за НСО са нищожни

Има нарушение на правилника при първото гласуване на промените в Закона за Националната служба за охрана. От там нататък няма валидни решения. Смятам, че всички гласувания са нищожни.

Това заяви председателят на Народното събрание Ива Митева, предаде репортер на БГНЕС.

Митева предложи в днешния дневен ред на днешното пленарно заседание отново да се включат законопроектите за изменение и допълнение в Закона за Националната служба за охрана.

До тук се стигна, след като в четвъртък в пленарна зала се стигна до хаос, а депутатите показаха непознаване на правилника на парламента. Промените в закона предвиждат НСО да пази само президента, председателя на парламента и премиера и да бъде изваден главния прокурор.

Вчера, в разгара на безпорядъка, започна поименна проверка на кворума в Народното събрание. Според таблата за гласуване законопроектът е минал, но гласувалите бяха само 100 души, а за да има кворум са нужни 121, обясни и Росица Кирова, която каза, че според нея законопроектите не са приети. След спорове около парламентарната трибуна, започна и поименна проверка на народните представители, която установи 125 депутати в пленарната зала.

В крайна сметка законопроектът беше прегласуван. При прегласуване на законопроекта за промени в закона за НСО гласуваха само 102-ма депутати, а Росица Кирова обяви, че предложението не е прието, тъй като не са гласували 121 души и закри заседанието на парламента. Отново депутати наскачаха и започна нова разправия. /БГНЕС