Ивайло Филипов: На 1 април ще се тества цялата система за видеонаблюдение на изборите

„Чрез интернет портал ще може да се наблюдават избирателните секции и броенето на бюлетините. На 1-ви април ще се проведе инструкция, качена вече на сайта на ЦИК, с конкретни стъпки. В същия ден ще тестваме и цялата система за видеонаблюдение“. Това заяви Ивайло Филипов, изпълнителен директор на "Информационно обслужване", предаде репортер на БГНЕС.

На пресконференция в Министерството на електронното управление бе проведена демонстрация на видеонаблюдението по време на изборите на 2 април.

„Задачата, пред която бяхме изправени относно видеонаблюдението и видеоизлъчването на изборите, беше много трудоемка. Независимо от краткото време и това, че за първи път се случва този процес, ние ще направим всичко възможно всичко да върви по план“, заяви служебният министър на електронното управление Георги Тодоров.

Филипов показа интернет портала, на който ще има видеоизлъчване, след което представи пояснително видео, в което стана ясно, че устройството се стартира след необходим QR код, който трябва да бъде сканиран през камерата на устройството. Излъчването на записа започва автоматично. След преброяване на бюлетините се попълва чернова на протокола, извършва се проверка, след което и се попълва оригиналният протокол – всички членове на СИК се подписват и излъчването приключва. Устройството се изключва, кутията с устройството и стойката се поставят в плик. „Това кратко видео има за цел да подпомогне работата на председателя на СИК, който е натоварен със стартирането и приключване на видеозаписването и видеоизлъчването. В пакета има техническо устройство, стик и два плика, поставени в непропускваем плик, с номера и адреса на СИК-а. Вътре в прозрачния плик има два плика – синият е за събота, а зеления за неделя“, каза още Филипов. „Първо разтваряме стойката, стартираме устройството за видеоизлъчване, изчакваме да се зареди, сканираме QR код-а. В съботния ден ще бъде тествана цялата система за видеонаблюдение, като тестът е за около 10 секунди и се проверява дали има налична връзка там, където е СИК-а. Затваряме и взимаме плика за неделя – денят на изборите. Тогава отново сканираме кода и видеоизлъчването и видеозаписването стартират. Демоверсията на сайта има забава от около 10 секунди на картината и на звука. Това е реализацията, която сме направили за толкова кратко време. Стриймването ще се осъществява от телефоните, като за тях има пригодена поставка, те трябва да бъдат поставени хоризонтално на нея. Батерията може да издържа до 8 часа и половина едновременно стриймване и записване. Може би в 1000 – 2000 секции няма да имат стрийм, но ще имат запис“, каза още Ивайло Филипов, след което поясни, че след стартиране на записването и излъчването единственото, което може да се направи по време на това излъчване е да се пусне светкавица, ако светлината не е толкова добра. След преброяване на бюлетините, се натиска стоп на излъчването.

Тодоров уточни, че видеонаблюдение няма да бъде осъществявано на изборите в чужбина. „Машините са над 12 000, за да може ако някое устройство се повреди, то да бъде заменено. Общото число на машините е 12 130. Резервните ще са около 5% от тях“, каза още Тодоров. /БГНЕС