Ивайло Филипов пред БГНЕС: Посещението ми в САЩ е частно, не съм се виждал с официални лица

Посещението ми в САЩ е частно, не съм се виждал с никакви лица – официални, неофициални. Това каза пред БГНЕС Ивайло Филипов, член и изпълнителен директор на "Информационно обслужване".

"Какви са обвиненията, че си изпълняваме договорните отношение с Централата избирателна комисия ли? И ви показах нагледно документи, които не са произведени от "Информационно обслужване", а са официални решения на ЦИК. Когато работим с документи и със закони, ние просто ги изпълняваме", заяви Филипов и допълни, че от "Информационно обслужване" гледат да спазват ангажимента по договорите.

Той подчерта, че не тълкуват законите, а изпълняват решенията.

На въпроса как ще коментира думите на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, че ще поиска да бъде извикан на изслушване в 49-ота Народно събрание, Филипов отговори: "Винаги, когато в една парламентарна държава върховният орган, какъвто е НС, отправи искане за изслушване, ще се явя."

Преди това пред сградата на "Информационно обслужване" "Възраждане" свика свои симпатизанти, за да поискат от ръководството да предостави на всички партии и коалиции възможност да имат свои наблюдатели в изборния ден до обявяване на резултатите.

Костадинов отправи към Филипов въпроса дали има забрана за срещи с политически партии, на което шефът на „Информационно обслужване" отговори, че има ясно разписани правила: „Същият отговор, който и вие получихте, вчера г-жа Корнелия Нинова, която е председател на БСП, е получила също в официално писмо, че всички дейности, които компанията прави, извършва преди и по време на изборите, и след изборите изцяло са санкция на ЦИК."

Филипов съобщи, че е провел разговор с председателя на ЦИК. „Ако имате желание, може да отидем там и да дискутираме с цялата ЦИК", обърна се той към лидера на „Възраждане".

„Вие бяхте в Съединените щати, така и не дадохте обяснение какво правихте там по време на изборите, което е абсолютно нередно и точно поради тази причина ние смятаме, че вие нямате право да заемате този пост. И ако имате все пак малко чест и достойнство като български държавен служител, редно е в момента да си подадете оставката и да напуснете тази позиция, защото с вашето отиване там, вие хвърляте сянка върху честността на изборния процес", категоричен е Костадинов и добави, че му нямат доверие. Според него Филипов е отишъл в САЩ, за да получава инструкции, а отказът за среща „потвърждава опасенията" на „Възраждане". Филипов отбеляза, че е бил в законен отпуск, както и че има документи, които са подписани електронно.

Изпълнителният директор на „Информационно обслужване" заяви, че може, включително медии, наблюдатели, представителите на политическите партии да присъстват, когато се предават секционните протоколи от секциите. „Нашите изчислителни пунктове са в Районните избирателни комисии и те са абсолютно достъпни", посочи Филипов и уточни, че всеки представител на политическа партия не само може да присъства и да наблюдава, а може да излъчва в реално време компютърната обработка.

Костадинов определи като „най-важният човек в момента в държавата" Ивайло Филипов. „В неделя през неговите подчинени ще минат изборните резултати, ще мине вотът на няколко милиона българи. Най-важният човек в държавата казва „аз нямам никаква отговорност, изпълнявам договори", каза още той.

Филипов е категоричен, че Изборният кодекс с методологията и методиката за калкулиране на резултати, която е неразделна част от ИК, гарантира публичността на сканираните протоколи./БГНЕС