Ивайло Ивков: Първо трябва да постигнем финансова стабилизация на клуба

Първо трябва да постигнем финансова стабилизация на клуба. Това заяви новият изпълнителен директор на Левски Ивайлов Ивков на пресконференция, на която бе представен новият Управителен съвет на „сините“, в който влизат още Даниел Боримиров и Радослав Разпопов, предаде репортер на БГНЕС.

„Аз съм посветен на синята кауза още от далечната 1998 година, когато регистрирах може би едно от първите – мисля, че първото акционерно дружество, съгласно изискванията на тогавашния закон. Оттогава-насам имах възможността да работя с осем президента на клуба и четирима изпълнителни директори. Познавам кухнята на клуба донякъде, но вярвам, че всеки един от тези хора може да потвърди, че в най-трудните ситуации за клуба съм бил насреща. Бил съм зад сцената в правен аспект. Имам и един 18-годишен опит на най-високо ниво като арбитър в Апелативната комисия на УЕФА. Този опит ми помогна за работни контакти с хора, които управляват световния футбол. За мен по-важно е какво се случва с клуба сега и какво ще направи Управителният съвет, за да постигне неговата стабилност и успешното му бъдеще. От януари 2020 нашият клуб се намира в безпрецедентна ситуация. Необходими са спешни мерки за финансовото му оздравяване. Ще започнем да работим по план веднага – в средносрочен план ние трябва да върнем Левски на мястото, което му се полага, и да бъде перманентно вземано от него в бъдеще“, започна той.

Ивайло Ивков.

„Някои от най-важните приоритети – първо, да постигнем финансова стабилизация на клуба. Необходимо е значително подобрение на приходната част. Необходими са ни още партньори, рекламодатели и спонсори освен Palms Bet. Трябва да ги убедим колко силен партньор сме, всичко останало е приказки. Решаваща остава ролята на нашите привърженици. Те са нашата опора и цел. Пълна прозрачност в разходната част. Новият Управителен съвет трябва да спечели доверието на запалянковците. Втори приоритет – трябва да върнем европейската атмосфера на „Герена“ и то не само по време на мачовете, с множество събития. Искам да върнем публиката на стадиона. Това ще стане преди всичко с добър футбол – непримирим и красив, после ще дойдат и резултатите. Имам безпрекусловно доверие към старши треньора на Левски – най-подходящият за поста. Трудно заменима е ролята на г-н Сираков. Не на последно място – ще имам проактивна работа по всички аспекти и много други – трябва да работим като добресмазан механизъм и да гледаме в една насока. На последно място ще спомена, че за нас е много важна работата с общината и държавата за развитието на спорта както в столицата, така и в цялата страна, защото имаме привърженици във всяко кътче от страната“.

Ивков коментира належащите задължения в клуба. „Мисля, че съм придобил достатъчно опит, но пак казвам, ние ще работим в екип и няма да гледаме в миналото. До края на годината имаме да покрием неизплатени суми на бивши и настоящи футболисти на клуба и треньори, в незавидно положение сме от гледна точка на това, че административният ни екип проявява стоицизъм от година и половина и не са получавали заплати от доста време. Няма да споменавам никакви цифри. Някои от задълженията, с които се запознах преди да встъпя, защото някои неща още не са ми ясни – аз няма да призная лесно като юрист, и ще взимаме решения. Първо ще водим преговори, включително с кредиторите ни. Когато един ден напусна тоя пост, аз ще дам пълен отчет как съм заварил клуба и в какво състояние го оставям. Знам най-основните задължения, имам резерви към някои от тях“.

„Още в понеделник имам договорена среща с част от организираните под някаква форма привърженици с техни представители. Сравнително немалко, около 5-6 човека ще бъдат представителите, за да започнем веднага да разискваме наболелите проблеми. Какво да Ви гарантирам, че няма да бъдат сключвани неизгодни договори за клуба? Да, гарантирам, ще спорим, ако трябва и с най-важните ми партньори в клуба. Но, и това е въпрос на виждане. Може би към онзи момент не е бил неизгоден тогава онзи договор с Хубчев и екипа му – имаме загубено дело там, трудни са преговорите, от правна точка почти всичко е приключило там. Да, лицензът виси, няма какво да се лъжем. Имаме поглед как да се промени това и трябва да вярваме, че ще успеем. Не, към момента – ще дадем възможност на всеки да се изяви, но до Нова година е възможно да има 1-2-3 промени в административния екип. Тепърва предстои да структурираме и да надграждаме. Обезпокоен съм, но изобщо не съм отчаян или уплашен. Лека-полека, след като минем трудните периоди до март месец, след това ще можем да надградим“.

„Водят се разговори, има потенциални партньори, но още сме далеч. Ние не можем да живеем само в нашата черупка, това е страхотен удар за нас – сега, трябваше да използваме този подем, тежко е изключително за нас, обаче има много други неща извън футбола, най-важно е здравето на хората. Вярвам, че съответните органи са взели това решение след много добър анализ, в него са участвали хора със знание. Предпочитам да вярвам в институциите. Трябва да помислим, клубове като Левски и други столични клубове да бъдат компенсирани за загубите от така наложените мерки. В тази насока бих работил и бих търсил, аз лично, някакъв изход, отколкото в момента да упрекваме общината за това решение. Това ме попари като го чух онзи ден, спря много наши идеи и виждания. Ще трябва да го преглътнем, има приоритети, които са над нас като клуб“, завърши Ивков. /БГНЕС