Ивайло Пенчев: Колкото повече приетост има в света, толкова повече щастие

Подкрепяме идеята, че хората трябва да се чувстват приети. Вярваме, че човек какъвто се е родил, такъв трябва да го приемем, стига да не прави лошо на хората. А ЛГБТИ хората на никого не правят лошо. Това каза собственикът на "Уолтопия" Ивайло Пенчев, предаде репортер на БГНЕС.

Пенчев за поредна година подкрепи хората с различна сексуална ориентация, като даде възможност знамето на Sofia Pride да бъде поставено върху фасадата на сградата, в която се намира компанията му.

"Колкото повече приетост има в света, толкова повече щастие. Колкото повече неприетост, толкова повече озлобени хора. Приетостта е най-важното нещо. Ние ги приемаме, насърчаваме и другите хора да ги приемат", коментира той.

Пенчев каза още, че около 10% от хората по света са с различна сексуалност, което означава, че във всяко едно семейство има възможност детето да не е хетеросексуално. Според него родителите не трябва да позволяват детето им да се чувства неприето и да се срамува от този факт.

Той призова обществото да не се дразни на прайда, защото на него не се случва нищо лошо, а да се надигнат срещу демонстрации, изпълнени със злоба и омраза.

Адвокатът Деница Любенова, представител на правната програма на ЛГБТ организацията "Действие", заяви, че в последните няколко години получават силна подкрепа от бизнеса у нас и конкретно от "Уолтопия".

"Днес издигнахме знамето, което е символ на свободата да може да обичаш", каза тя.

Любенова коментира създалото се напрежение от страна на крайно десни групировки, въпреки това прайдът се радва на огромна подкрепа от общността, от артисти, от бизнеса, който въпреки кризата успя да ги подкрепи, от много чуждестранни посолства.

"На 12 юни ще се съберем за най-голямото шествие в защита на човешките права в България. Ще вървим отново заедно, ще имаме шатри, ще имаме огромен концерт с 12 изпълнители", разкри тя.

Изпълнителният директор на фондация "Билитис" Лилия Драгоева обясни, че тази година събитието започва още в 14 часа, а мястото отново е пространството около паметника на Съветската армия в София.

"Концертът ще започне в 16 часа, а шествието в 19:30 часа. В периода от 16 до 19:30 часа на сцената ще се качат изпълнители, които традиционно ни подкрепят, като Михаела Филева, Рут Колева, Прея. Големите ни изненади тази година са участието на Руши Виденлиев и на Деси Слава", обяви тя и подчерта, че Видинлиев и Деси Слава излизат за първи път на тяхната сцена.

В концерта ще се включи още и българският ни представител на "Евровизия" Виктория Георгиева заедно с нейния колега от Република Северна Македония Васил Гарванлиев, който наскоро е признал, че е с различна сексуална ориентация, добави още тя.

Традиционно маршрутът на шествието се пази в тайна и той ще стане известен в последния момент и това се прави с цел да се гарантира сигурността и спокойствието на всички участници в него, уточни Драгоева.

"Шествието започва и приключва при паметника на Съветската армия", каза тя.

По думите на изпълнителния директор на фондацията, обществото все повече разбира и зачита правата на ЛГБТИ хората, а усещането, че едва ли не съпротивата срещу тях расте, е илюзорна и това при всички случаи не е единното мнение на българското общество. /БГНЕС