Ивайло Пенчев: Сътресенията засилват ентусиазма

Сега сме по-добре отвсякога. Ковид кризата се отрази на бизнеса ни двояко. От една страна зловещо зле, от друга страна – много добре. Зле, защото клиентите ни по целия свят много пострадаха, затвориха центровете, затвориха ги за много време. Когато клиентите ни нямат приходи и поръчките секват. В началото на кризата поръчките към нас драстично намаляха. Но добре, защото в трудни времена човек се стяга, само трудностите и болката променят и развиват към по-добро.

Това каза в интервю за БГНЕС българският предприемач Ивайло Пенчев, съосновател и изпълнителен директор на световния лидер в производството на стени за катерене „Уолтопия”.

За Пенчев ситуацията, в която живеем повече от година, го е накарала да погледне с други очи и да открие нови възможности.

„Ние преди тази криза болка не бяхме изпитвали, само хубаво. Всички ни искат, стоката е добра, клиентите са доволни, едни приятни времена. Един по-умен човек от мен, от по-старо време е казал, че хубавите времена раждат слаби хора, слабите хора правят лоши времена, а лошите времена създават силни хора. Това се случи и с нас – лошото време ни мобилизира, преразгледахме процеси, появи се нов ентусиазъм в компанията, оптимизирахме много неща. Сега сме по-добре отвсякога”, убеден е той и добави, че това се дължи на факта, че сътресенията са засилили ентусиазма.

Според него трудностите действат по-различен начин на различните хора.

„Има една група хора, които трудностите ги смачкват и събарят активността им, а има други хора, които трудностите ги мобилизират. Ние по-скоро сме от тези – трудностите ни мобилизират, ентусиазират. Открихме нови ниши. В България започнахме да правим метални конструкции. Ние сме много добри в металните конструкции, знаем си го, но понеже ни беше широко около врата – препълнени с друга работа и не обръщахме внимание на запитвания за метални конструкции. Сега започнахме да правим сложни метални конструкции за други индустрии, не само за нас. Истината е, че ни се развиват и продуктите – имаме бая иновации тази година“, подчерта предприемачът.

Въпреки спадът на приходите, Пенчев и за миг не се замислил да се възползва от антикризисните помощи, давани от държавата и коментира, че до такава стъпка би прибягнал само в случай, че е застрашен от фалит.

Той е категоричен и по отношение на това, че държавата не трябва да подпомага финансово бизнеси, а да не им пречи да се развиват.

„Държавата би могла да помага, би могла и да спъва. Българската държава помага на някои бизнеси. На всички бизнеси, които печелят обществени поръчки, тя помага. На някои от тях помага несправедливо. Моето мнение е, че държавата не трябва да се меси в никакъв бизнес. Не трябва да помага на никой бизнес, при никакви условия, никога“, твърди Ивайло Пенчев.

Той коментира, че бизнесмените и предприемачите са такива, защото могат да носят повече отговорност и товар от останалите хора.

„На нас помощ ни не „требе”, както се казва. Да не ни пречат. Ако държавата трябва да помага, макар че не съм убеден, че трябва да помага, то трябва да помага на хората в неравностойно положение – на инвалиди, сираци, бедни, възрастни – на тях да помага“, смята той.

Ивайло Пенчев е известен и с категоричната си позиция относно европейското финансиране. Според него не трябва да има еврофондове, а събраните средства за тях да остават в съответната държава, която пък от своя страна да намали данъците.

„Проблемът с европейските фондове е, че това са чужди пари. Някой човек ги е изкарал с честен труд, данъчните са му ги събрали с нечестни схеми и ги раздават на хора, на които решат. Те не казват, че ги раздават на приятели, а казват: „Ние ги раздаваме за иновативни, полезни и добри неща“, но зад всички тези думи истината е друга. Раздават ги на тези, които са политически свързани, а не на тези, които са полезни на човечеството. Може да има сечение някакво, някои полезни на човечеството бизнеси да получат пари от европейските фондове, но те създават много повече вреда отколкото полза“, коментира той.

Предприемачът твърди още, че въвеждането на еврото у нас не означава непременно, че държавата ни ще стане по-конкурентноспособна.

„Дали нашата валута е евро или лев не е от особено значение, ако въобще има каквото и да било значение за нашата конкурентноспособност. Най-конкурентните икономики не са евровите или голяма част от тях. Китай е конкурентна икономика и не е в Еврозоната. Швейцария, Америка, Сингапур, Швеция, Норвегия също не са в Еврозоната, но са конкурентни икономики“, заяви предприемачът и добави, че не е съгласен с надеждата на някой, че въвеждането на еврото по някакъв начин ще направи живота ни по-лек и ще ни даде някакви конкурентни предимства.

„Или пък другата надежда, че понеже сме в Еврозоната и Европейската централна банка ще контролира нашите банки и изведнъж банковите схеми ще намалеят и няма да има второ КТБ. И това е свещена глупост. В Европа има КТБ-та от по-голям мащаб, отколкото нашето“, заяви Пенчев.

Заговаряме и за социалната ангажираност и отговорност на компаниите. Според изпълнителния директор на „Уолтопия” фирмите могат да бъдат социално ангажирани, ако искат.

„Твърденията относно социалната ангажираност не искам да имат думичката трябва отпред. Който иска нека е социално ангажиран, който не иска – нека не е. Най-важният социален ангажимент на една фирма е да е конкурентноспособна. Ако една фирма се справя добре в нещо, това е бизнесът, който прави. В моята фирма най-добрият начин да използвам моите ресурси и ресурсите на компанията е да правя най-добрите продукти. Когато правя най-добрите продукти, хората ще взимат големи заплати, ще наемем още хора и това е начинът да създаваме стойност в обществото и добро за хората. Ако сега тези хора, вместо да си вършат работата, ги пратя да садят гори, да чистят канали или разни други несвойствени социални дейности, аз правя грешка. Разхищавам ресурса им. Работата на бизнеса е да създава стойност, нищо не е по-добро от това”, убеден е Пенчев и поясни, че подкрепят инициативи в сферата на образованието и както и ежегодното шествие за равни права „София прайд”, защото искат, а не защото това им е работата.

В навечерието на изборите Ивайло Пенчев каза, че в неделя ще направи своя избор. „Каква искам да е България? Каквато всички искат – по-просперираща, с по-малко корупция, то съвсем без хич, ще ми се, но няма как да стане; да управляват хора, които са отдадени на това да създават стойност, а не на това да заграбват стойност. Не очаквам някаква кардинална промяна след тези избори“, коментира още предприемачът.

Пенчев сподели, че не съжалява за избора си и професионалният си път, но ако днес трябва да направи своя избор отново може би би се хвърлил в нещо, свързано с авиационната индустрия, въпреки катастрофата, която преживя.

„Не ме уплаши катастрофата. Сигурно ме промени. Станах по-кротък човек, тя болката укротява, но не ме е променила много. По-малко войнствен съм отпреди, даже не знам дали е заради това или просто защото остарявам. Човек като остарява се кротва. Това с помъдряването го има, но не съм сигурен дали то е истинската причина за кротването“, заключи той. /БГНЕС