Ивайло Симеонов: Елин Пелин има уникален дух не само за България, но и за света

С концерт Елин Пелин ще посрещне 63-годишнината от обявяването си за град, която ще се отбележи на 2 февруари, предаде репортер на БГНЕС.

През 1950 г. село Новоселци е преименувано на Елин Пелин на името на починалия писател Елин Пелин (1877 – 1949), израснал в близкото село Байлово. През 1955 година гара Елин Пелин е отделена като самостоятелно село, а през 1960 г. Елин Пелин вече е обявен за град.

„Общината и градът Елин Пелин се променят за добро. Наследили сме едно изключително добро наследство от гледна точка на нашите традиции и култура. Имаме дух, който е уникален не само за България, но и за света“, заяви за БГНЕС Ивайло Симеонов, кметът на Общината.

„Вследствие на това, че загърбихме всички различия, дори и политически, ние обединихме усилия, за да може всички наши деца да живеят и да работят в Община Елин Пелин, да създават все по-многобройни семейства, което е изключително щастие“, каза Симеонов.

Градът винаги е държал на своето развитие, затова кметът обясни, че 63-годишнина ще бъде посрещната с нови, продуктивни решения. „От общинския съветник, Николай Плещов, е постъпило предложение, с което да се подсигурят млади специалисти в различни области. Сега създаваме наредба, с която да подпомагаме финансово студенти от специалност педагогика, медицина, публична администрация и много други, с което да ги стимулираме да останат и да се развиват тук в Елин Пелин. През последните няколко години винаги, когато става въпрос за това, хората да останат в Общината, политическите различия се притъпяват, така че това предложение очаквам да бъде прието“, коментира Ивайло Симеонов, след което обясни, че наредбата за стимулиране на раждаемостта на територията на Елин Пелин, която е въведена от 4 години, вече е обновена. „Именно поради тази наредба ние сме една от петте общини с положителна демография. Знаем, че в Европа има голям проблем, така че вярвам, че такъв инструмент ще бъде в полза на гражданите да отглеждат своите деца“, заяви кметът на града.

Той подчерта, че със сегашните промени се е увеличила помощта на 5 000 лв. за всяко трето и следващо дете, като за първо и второ сумата е 1000 и 2 000 лв. „Това са пари, които се дават, за да се стимулира раждаемостта, целта ни е и занапред парите на данъкоплатци да отиват за смислени неща“, обясни още той.

По традиция, ръководството на Община Елин Пелин организира концерт, който ще се проведе в Читалището в град Елин Пелин, където за първи път е огласен указа на НС за обявяването му за град. От 18:00 ч. днес посетителите ще могат да се насладят на концерта, в който участие ще вземат ученици от двете училища в града, певците Соня Станчева и Даниел Петров, Детска вокална група „Камбанки“, както и ще могат да вкусят от творчеството на поп певеца и актьор Орлин Павлов. /БГНЕС