Ивайло Симеонов: С интелект и самочувствие съвременните будители да отстояват българщината и ценностите

По повод Деня на народните будители в Община Елин Пелин беше отслужен молебен на кръговото кръстовище при градската автогара, където се намират двете големи икони на Св. Иван Рилски, предаде репортер на БГНЕС.

Молебенът беше отслужен от трима свещеници, начело с отец Иван Плещов.

Деца в народни носии, носещи българския трибагреник и портрета на народния учител Стефан Стефанов (13.02.1922 – 28.09.1989 г), както и духов оркестър, състоящ се от малки и големи музиканти, поведоха факелното шествие, в което се включиха десетки граждани на града.

Традиционното факелно шествие, което се провежда за седма поредна година, се отправи по бул. „София“ до пл. „Независимост“, където, под звуците на отекващия камбанен звън от църквата „Св. Николай Мириклийски“, бяха поставени венци пред паметника на патрона на града – писателят Елин Пелин. След което факелното шествие стигна до крайната си цел – Народно читалище „Елин Пелин“, където се проведе тържествен концерт.

Преди това трима талантливи актьори рецитираха няколко стиха, посветени на Деня на народните будители.

Старт на празничния концерт беше даден от Вокална група „Камбанки“, които изпяха „Химн на народните будители“, след което Вокално-музикален състав „Нежни струни“, които скоро ще отбележат 30-годишен юбилей, изпълниха песента „Хубава си, моя горо“. Детска фолклорна група „Шарени мъниста“ зарадва с добро настроение публиката. Последва и изпълнение на китара, както и много други музикални изненади за присъстващите.

Избраният за трети мандат кмет на Община Елин Пелин Ивайло Симеонов заяви, че с факелното шествие показват своята почит към всички онези хора, които са дали своя труд, дори и живот, за това България да я има свободна. „Виждаме в последните няколко месеца постоянни спорове кой да бъде националният празник. Ние, шопите, вярваме, че един от най-българските празници е именно тази дата, която е уникална“, заяви той, като подчерта, че самият празник – Денят на народните будителите, е уникален сам по себе си, тъй като го няма никъде другаде по света.

Симеонов отбеляза, че 1 ноември е една събирателна дата за почит на всички тези будители, независимо от каква партия, от каква възраст са, които през целия период на българската история, са успели да ни съхранят, да ни преведат през тежките периоди, затова именно с факли и огън Община Елин Пелин почита тяхната памет, тяхната дейност през техния живот, но също така факелното шествие има за цел да даде пример на младите хора, че трябва не само да знаят чисто исторически кои са тези хора, но и да следват примера им, да показват, че наистина оценяват какво е българщината и какво е национално самосъзнание.

„За мен будителите в днешно време са малко по-тихи“, смята той и допълни, че просташките изказвания в социалните мрежи наистина са много гръмогласни.

Затова и призивът му към съвременните будители е да не се отказват от своето призвание, а с интелект и със самочувствие да отстояват не само българщината, но и ценностите, които са ни превели през нашата история, и то през тежките моменти. „Това на първо място е православието, след това е образованието и всичко онова, което, по един или друг начин, ни свързва и ни кара да осмислим това, че фактът, че нашата държава е една от най-древните и в света, и единствената държава, която не е променила името си, показва, че ние наистина имаме голяма отговорност към нашите предци и към този завет, който те са ни оставили“, посочи Симеонов.

На въпроса как се чувства след безапелационната победа на кметските избори на първи тур и фактът, че гражданите на Община Елин Пелин за пореден път му гласуваха доверие, той отговори, че не го чувства като личен успех или като победа, защото целта му е била да обедини хората от града. „В цялата ни история назад, по един или друг начин, партиите са съумявали да ни разделят. Това, което се случи и беше нашата мисия, заедно с кметовете, с кандидатите за общински съветници, да обединим хората, да докажем и да покажем, и да призовем, че само заедно можем да направим промяната такава, каквато на всички ни се иска. Да не очакваме някой месия или нов господар, или някой властимащ, че ще дойде да ни оправи, а, че тайната е в това, в нашата задруга, в тази заедност, която да промени света и нашата община такива, каквито искаме и очакваме да бъдат“, заключи Симеонов. /БГНЕС