Ивайло Симеонов: Спортистите са емблемата на Елин Пелин

С богата програма Елин Пелин отбеляза 100 години от създаването на Физкултурно движение и Футболен клуб „Левски-1923“, предаде репортер на БГНЕС.

Ивайло Симеонов, кмет на Община Елин Пелин

Кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов подчерта, че спортистите винаги са били емблемата на общината.

„Спортните постижения, като измерител на постоянния труд и всеотдайност, са много важни, но много по-важно е да осмислим колко голяма е силата на спортсменството. Това е смисълът на спорта - да получиш своето признание, но по-голямата благодат е да можеш да се зарадваш и на чуждия успех“, каза той.

Градоначалникът направи паралел и със съвремието. „С гордост и щастие виждам как в последните години спортът набира скорост“, каза той и добави, че без материална база е трудно и винаги ще има необходимост тя да бъде подобрявана и развивана.

"Ако има нещо, което да осакатява днешното поколение, това са мобилните телефони, социалните мрежи, компютрите, райския газ и всичко онова което се правим, че по някакъв начин не ни пречи, но то осакатява”, каза Симеонов и добави, че треньорите изключително строго държат да няма телефони и според него в училище трябва да бъде по същия начин.

По случай 100-годишнината на футболния клуб кметът на Елин Пелин пожела той да продължи да пълни стадионите и да дава пример колко важно е спортсменството.

„Пожелавам на всички да имаме търпението, толерантността и силата и разума да осмислим колко е важно да се подкрепяме едни други, да търсим пътя един към друг и да търсим това което ни обединява, а не това, което ни разделя”, каза още Ивайло Симеонов.

Пред БГНЕС председателят на футболния клуб Мариян Златков разказа, че това е един от най-старите клубове Левски у нас. „Ние сме малък клуб, близко до София, но за съжаление нямаме възможност да се изявяваме в по-горните дивизии - играем в Четвърта лига на българския футбол”, обясни той. Златков каза, че имат добра база и млади футболисти. Той уточни, че през 90-те години е имало добра организация и повече хора на стадиона, но след това е имало “футболна дупка”.

Златков разказа, че през 2002 г. тогавашния кмет Янко Янков е опитал да възстанови футбола в общината, но за съжаление не е успял. „През 2006 г. Пламен Куродимов хвърли доста средства, направихме хубав отбор, събирахме се 1000 човека на стадиона, но за съжаление след това парите свършиха или той фалира, не знам. Оттогава аз поех клуба“, поясни той и добави, че с помощта на съмишленици е успял да задържи този отбор. Златков посочи, че общината ги подкрепя.

Награди за своите спортни постижения прославили Община Елин Пелин получиха Иван Станоев, Антон Карлов, Веселина Димитрова, Вельо Колев, Владимир Стойнов, Росица Маринова, Мариана Маринова, Светла Тошева, Антоанета Ночева, Тодор Панчев и Петрана Реджова.

По случай празника се играят и две приятелски футболни срещи. Едната среща, която беше между ФК “Левски-1923“, град Елин Пелин – ПФК „Славия София“ (младша възраст) завърши с 0:1 в полза на гостите. След мача всички участници получиха медали.

Вторият приятелски мач ще бъде между ФК „Левски-1923“, град Елин Пелин и ФК „Искър-2022“, град Самоков /мъже/, който ще се проведе в рамките на днешния ден. /БГНЕС