Ивайло Симеонов: Трябва да почитаме историята си, ако искаме да живеем в свободна България

Един народ се познава дали е силен по това колко хора се събират на празниците и как ги почитат. За жалост, в последните години се наблюдава един отлив от това да се честват празниците и виждам как границите са задръстени с коли за 3-4 дни. А истината е, че трябва за почитаме историята си, ако искаме да живеем в една свободна България – такава, каквато заслужаваме, и такава, каквато сме наследили.

Това заяви пред БГНЕС кметът на Община Елин Пелин Ивайло Симеонов на Националния празник на България – 3 март.

Община Елин Пелин отбеляза 145 години от Освобождението на България от турско робство с дефилир пред Народно читалище "Елин Пелин 1896", който се отправи към площад "Независимост", където под звуците на националния химн, беше издигнат трибагреникът.

"Честит празник на всички българи. Радваме се, че за поредна година в Елин Пелин успяваме да допринесем за празничното настроение с това великолепно шествие, в което се включват най-вече нашите деца и нашите самодейци, за да покажем, че българският дух е жив с това, което сме наследили от нашите предци и най-важното е да го предадем на децата", коментира пред БГНЕС председателят на Общински съвет – Елин Пелин Николай Плещов и добави, че тази свобода е за децата.

"Ние в нашия живот успяваме да се оковем в различни окови. Нека си пожелаем децата ни все повече да успяват да ги отнемат от себе си и да бъдат истински свободни българи", пожела той.

По повод националния празник кметът каза пред гражданите, че една държава се познава, когато е силна, по стандарта на живот, бюджета и БВП. "Един народ е силен, когато видиш на националните празници събрани всички онези, които почитат историята", заяви той и добави, че Елин Пелин за пореден път показва, че е част от този велик народ. Кметът призова хората да дават пример на децата си, да ги научат на най-важния урок, че в живота ни винаги има избор и че винаги правилното решение е трудното решение. "За тази свобода нашите предци са платили с живота си. Достойни сме до момента, в който се събираме да почитаме всички онези, които са дали живота си за България. Да живее майка България! Честит празник! Господ напред и ние след него", каза още Симеонов.

Председателят на Общински съвет подчерта, че опълченците във всяка ситуация биха направили същия избор и пак ще дадат живота си, за да бъде свободна България. "Нека вземем техния пример и да осъзнаем, че имаме само един-единствен правилен избор – да обичаме и браним България! Честит празник", пожела на гражданите Плещов.

Произнесено беше и емблематичното стихотворение на патриарха на българската литература Иван Вазов "Опълченците на Шипка".

По-рано отец Иван Плещов отслужи благодарствен молебен в храм "Св. Николай Мирликийски Чудотворец", на който присъстваха кметът, заместник-кметът Райничка Николова, председателят на Общински съвет – Елин Пелин, както и граждани. "Много от историята започва да се съкращава, но ние трябва да възпитаваме децата в тази истина, в която я познаваме", заяви отец Плещов и подчерта, че за някои хора това не е особена дата, но в крайна сметка това е началото на третата българска държава.

"Дали е най подходящ ден за национален празник? Не знам. За мен е", заключи духовното лице. /БГНЕС