Ивайло Цветков: Политиците сами се окарикатуряват

Българската карикатура е не само жива, а цъфти. През последните 30 години има много „храна” за нас – политици, бизнесмени и други герои на деня. Това заяви за БГНЕС Ивайло Цветков, секретар на секция „Карикатура" към Съюза на българските художници.

„Вярно, намаляха вестниците, които са мястото, където карикатурата живее, но електронните медии също започнаха да приемат я приемат охотно. Карикатурата със сигурност няма да умре”, категоричен е художникът.

Той е сред организаторите на 46-ата национална изложба на българската карикатура, чийто домакин е НДК. Експозицията, включваща около 30 автори от различни поколения, беше открита днес и ще остане на разположение на посетителите до 30 юли.

„Българските политици са супер лесни за окарикатуряване. Понякога правят такава карикатура с действията си, че ние се чувстваме безпомощни да направим нещо повече. Знаем, че карикатурата е преувеличаване на нещата, но понякога политиците не ни оставят тази възможност. Такова абсурдно действия правят, в такава смешна ситуация попадат, че на нас, освен да го отразим едно към едно, не ни остава нищо друго“, пошегува се Ивайло Цветков.

Художникът каза, че повечето от политиците приемат мълчаливо карикатурите със себе си, но има и такива, които са достатъчно широко скроени, за да ги карат да се усмихват. Има дори и такива, които ги колекционират, но те са единици, призна карикатуристът.

Освен с политически шаржове, изложбата разсмива посетителите и с други сюжети, сред които футбол, известни личности и дори COVID-19.

„Моята първа карикатура за пандемията беше на 14 март миналата година, ден след влизането в сила на извънредното положение. Дори вече аз и мои колеги имаме международни награди. Шегуваме се от самото начало“, разказа още авторът.

На откриването на изложбата бяха връчени и призовете на най-добрите художници на смешното, включително и авторитетната награда на Столичната община, учредена в памет на Доньо Донев. /БГНЕС