Ивайло Вълчев: Стойнов е извършил неща, които не би трябвало да е правил

“Информацията е секретна. Няма да говорим повече. За мен лично действията, които са описани в доклада на ДАНС, биха хвърлили “сянка на съмнение”.

Това заяви Ивайло Вълчев от "Има такъв народ" по повод заседанието на Комисията за контрол над службите, която изслуша председателя на ДАНС Пламен Тончев заради невъзможността за използване на машините в изборния процес, предаде репортер на БГНЕС.

Иво Мирчев, Ивайло Вълчев и Божидар Божанов

Вълчев коментира, че заместник-министърът на електронното управление е извършил неща, които не би трябвало да е правил.

Докато парламентарната комисия заседава заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов разпространи своя позиция до медиите, за да опровергае дезинформацията и да внасе яснота във връзка с процеса по удостоверяване на машините за гласуване.

"Всички описани в справката на ДАНС събития са се случили в официалната зала за удостоверяване на машините в Министерството на електронното управление. Залата е оборудвана с камери и система за контрол на достъпа. Работил съм само в присъствието на членовете на работната група и нито за момент в „складове и тъмни стаички”, нито в помещения, в които има машини, предназначени за гласуване на изборите. В МЕУ не е постъпвала машина, с която ще може да се гласува. Ние разполагаме единствено с шест тестови машини, с които не може да се гласува. Противно на твърденията в справката на ДАНС никой от присъстващите в залата не ми е забранявал да снимам. Преди справката на ДАНС да бъде изпратена до институциите не съм търсен от ДАНС, дори само за устни въпроси. Не ми е известно представители на ДАНС да са извършвали проверка и на място в МЕУ. ДАНС не е реагирала по никакъв начин на абсолютно идентични процеси и ситуации, провеждани по време на предишни избори", казва Стойнов.

Пламен Тончев, директор на ДАНС

Ивайло Чорбов от “Възраждане” подчерта, че машините са били непригодни за този вид избори. “Заместник - министърът на електронното управление е действал неправомерно според доклада на ДАНС, според правилата за действие. Машините плюс това не са пригодени за такъв тип избори. Щеше да настане хаос и да се касират изборите”, заяви Ивайло Чорбов. Депутатът от “Възраждане” допълни и че според него трябва да има промяна в Изборния кодекс.

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ пък коментира, че проблем с машините не е имало. “Да се надяваме на втори тур да се гласува с машини”, каза Мирчев.

Бойко Рашков

Бойко Рашков, председателят на комисията за контрол над службите, запази мълчание след изслушването на шефа на ДАНС. /БГНЕС