Иван-Асен Иванов: Вече 20 години търсим фигурата на спасителя

Вече 20 години лидерски партии обещават да променят статуквото, но идвайки на власт бързо се изчерпват и обществото се впуска в търсенето на нов спасител. Това заяви пред БГНЕС политологът Иван-Асен Иванов.

„В България от 2000 г. насам имаме един повтарящ се цикличен модел – лидерска партия, която идва на власт, обещавайки, че ще промени политическото статукво, но поемайки управлението след известно време, тя се изчерпва. Лидерът губи своята харизма и веднага започва обществено търсене на нов спасител, който отново да влезе и да поеме юздите на управлението“, заяви политологът.

Според него това не е най-правилният начин да консолидираме демокрацията и да вървим напред по пътя на догонващото развитие на страните от ЕС.

Той оценява като положително активизирането на гражданското общество през последната година.

„Наблюдава се по-активно гражданско общество, което не само протестира, но както видяхме на последните избори успява да систематизира своя протестен вот. То гласува по такъв начин, че да има реално отражение на политическата сцена. Това като че ли не се случваше по-рано, защото протестните партии не успяваха да обединят гражданското негодувание и да ретранслират неговите опити за промяна“, заяви Иван-Асен Иванов.

В същото време политологът отбеляза, че партиите на протеста, начело с „Има такъв народ“ на Слави Трифонов, показват известни задръжки спрямо активното влизане в политиката и поемането на управлението в такъв кризисен момент. Според него това се дължи факта, че те „нямат пряката възможност да го направят успешно и да създадат правителство, което да управлява ефективно и да проведе необходимите реформи“. /БГНЕС