Иван Демерджиев: Цели се дискредитиране на изборите с появата на допълнителни машини

С появата на допълнителни машини за гласуване се цели дискредитиране на изборите, заяви служебният правосъден министър Иван Демерджиев, предаде репортер на БГНЕС.

По думите му действията на "Сиела Норма" са целенасочени и трябва да се изследват връзките между фирмата и предишните управляващи.

Непосредствено преди началото на заседанието на Пленума на ВСС министърът каза, че появата на допълнителните устройства е "странен факт", но правителството ще направи всичко възможно, за да гарантира честен вот.

"Прави се всичко възможно за изолирането на допълнителните устройства, но темата е изцяло от компетенциите на ЦИК", допълни Демерджиев.

Той подчерта, че ще работи усилено за уплътняване на правомощията, които има. „Това, което направих преди заседанието на ВСС, което смятам, че трябва да прави всеки един правосъден министър, е да уплътня правомощията, които имам в момента. В тази връзка вчера внесох в Прокурорската колегия предложение за образуване на дисциплинарни производства срещу трима прокурори от Специализираната прокуратура. Тримата прокурори са замесени в един случай, който административният ръководител на Специализираната прокуратура нарече „семейна драма““, уточни правосъдният министър.

Запитан кога ще внесе ново искане за прекратяване мандата на главния прокурор Иван Гешев, Демерджиев отговори, че това ще се случи непосредствено след произнасянето на Конституционния съд, в случай, че то е положително. Той заяви, че очаква произнасянето да е именно такова./БГНЕС