Иван Демерджиев за катастрофата: Човешка е грешката

Основната версия за катастрофата на автомагистрала "Тракия" е човешка грешка. Такива бяха първоначалните данни и те се потвърждават в хода на разследването.

Това каза пред журналисти служебният вътрешен министър Иван Демерджиев след катастрофата на сръбски автобус на магистрала „Тракия”, превозващ деца и възрастни от почивка на морето към Сърбия, предаде репортер на БГНЕС.

Органите по разследването работят, каза още Демерджиев.

Министър Демерджиев съобщи, че е в постоянен контакт с министъра на здравеопазването и първо ще бъдат извозени към сръбската граница непълнолетните и малолетните лица, като ще им бъде осигурен ескорт от страна на МВР.

"След като приключат процесуално-следствените действия и пълнолетните ще бъдат по същия начин ескортирани до границата с полицейски ескорт и с превоз, осигурен от българската държава", каза още Демерджиев.

По отношение на пакета за пътна безопасност, Демерджиев каза: "Конкретният пакет включва 13 мерки и ние запознахме ръководните кадри в полицията с тях на Националното съвещание, което се проведе в петък". Основната цел е да се насити контролът с нови обучени полицаи, които могат да осъществяват контрол за движение по пътищата, като става въпрос за около 8500 служители. Предвижда се още засилване на линейния контрол – това са колите, които следят за всякакъв тип нарушения.

"С прилагането на тези мерки ще намалеят пътните инциденти", категоричен е Демерджиев.

Той отбеляза, че и инцидентът със сръбския автобус на АМ "Тракия", и този във Велико Търново не се дължат на бездействие на полицията или на пътните условия, а на човешка грешка. Служебният министър на вътрешните работи също така подчерта, че оказването на помощ от страна на полиция, пожарна и медиците са били бързи и добре координирани.

На въпрос, свързан с убийството в "Делта хил" и данните на прокуратурата, че трупът не е местен, Демерджиев заяви, че не иска за изпада в подробности, защото тече разследване.

"Но това, което мога да кажа е, че за нас е ясен механизмът на извършване на това престъпление, ясни са и лицата, които са съпричастни, включително и физическият убиец", съобщи той.

По думите на министър Демерджиев в момента интензивно се събират доказателства, които да обезпечат успешното приключване на наказателното производство. Той подчерта, че по трупа са извършвани известни манипулации, които да замаскират следите от извършеното убийство. /БГНЕС