Иван Френкев: Върху КЗП се оказва политически натиск

Комисията за защита на потребителите (КЗП) е един работещ орган, ползващ се с голяма легитимност сред гражданите и ние ще продължим да работим в тяхна полза. В момента има политически натиск върху комисията от Министерство на икономиката и индустрията (МИИ) с цел да се дискредитира предишното управление и да се изведат може би политически дивиденти.

От служебния министър на икономиката и индустрията, Никола Стоянов, е постъпил сигнал, че КЗП няма компетенциите да направи разследване за продажбата на райски газ, нито за следенето на цените. Поискана е и проверка на работата на КЗП.

Това съобщи Иван Френкев, председателят на Комисията за защита на потребителите, по време на извънреден брифинг, предаде репортер на БГНЕС.

След приемането на промените в закона за райския газ, отговорност не носим ние, а здравното министерство – то прави проверките в нощните заведения за продажбата и употребата на райски газ, уточни председателят.

До влизането в сила на промените в закона, нямаше законодателство, което да регулира провеждането на такива проверки и ние пускахме временни заповеди за неговото спиране докато се уточни, следователно няма как да постъпва такъв сигнал срещу нас, коментира още Френкев.

Игнат Арсенов, главен директор в дирекция „Контрол на пазара” в КЗП, уточни, че 345 броя проверки са извършени от комисията за продажбата на райски газ във всички места, като най-много проверки са били извършени в хранителни магазини и в нощни заведения.

В хода на разследването са установили 12 продажби в магазините, като са взети и 15 проби.

Арсенов подчерта, че от тук нататък, ако комисията установи нарушение в законодателството, ще сигнализира Министерството на здравеопазването, тъй като то е отговорно за контрола по продажбата на райския газ. /БГНЕС