Иван Гешев: Бюрото за защита е изключително ефикасно

В България имаме дарбата да унищожаваме работещи структури, а после се чудим защо не се получават нещата. Бюрото за защита е една ефикасна и ефективна структура и нейното унищожаване, каквито законодателни инициативи виждам в момента, ще доведе само до проблеми с борбата с престъпността, проблеми със защитени свидетели, проблеми с прокурори и следователи, и цената ще бъде платена от българското общество.

Това заяви пред медиите в парламента главният прокурор Иван Гешев преди заседанието на Комисията по конституционни и правни въпроси, която днес ще разгледа доклада му за прилагане на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателното производство, предаде репортер на БГНЕС.

Предложението на депутатите е Бюрото за защита да премине под ръководството на Министерство на правосъдието.

Според главния прокурор от ликвидирането на бюрото би спечелила само мафията. Ще последва това, че ще бъдат застрашени лица, които се защитават от мафията, включително укриващи се в чужбина”, каза той и назова името на бизнесмена Васил Божков. Според обвинител номер едно няма да се охраняват качествено защитени прокурори и следователи. /БГНЕС