Иван Гешев: Действията на Божков са поредната серия от несвършващ сериал

Като „поредната серия от един несвършващ сериал” главният прокурор Иван Гешев определи действията на обвиняеми бизнесмен Васил Божков, който към момента продължава да се намира в Обединените арабски емирства. Обвинител №1 коментира най-важните събития в държавата в интервю за БНТ.

Повод за думите на главния прокурор станаха показаните от Божков sms-и между него и финансовият министър Владислав Горанов, за които бизнесменът твърди, че са част от редовната му комуникация с властта покрай хазартния му бизнес.

Иван Гешев заяви, че все още не е прочел съдържанието на текстовите съобщения.

„Колегите, които го четоха казаха, че в тях не виждат причина за някаква наказателно-правна реакция”, каза Гешев, с което на практика потвърди, че не вижда причина за проверка срещу Горанов.

Главният прокурор определи обвиняеми бизнесмен като „едно от лицата, които в годините на криминалния преход са се чувствали недосегаеми”. „Гледам неща, които са се случвали вече. Матрицата е една и съща”, смята Гешев, който припомня сходния случай с банкера Цветан Василев, който към днешна дата също е извън страната и продължава да пребивава в Белград.

„Аферата с джиросването на акциите на Левски показаха, че Васил Божков не се интересува от този клуб. Човек, който се интересува, нямаше да се подиграе по този начин с него и да го вкара в политически игри”, категоричен бе главният прокурор.

„Няма списък, ние работим по доказателства. Божков не е първият в списъка. А и да си спомним, че преди Божков към наказателна отговорност беше привлечен Цветан Василев, макар и задочно, той е изправен пред българския съд. Същото и с Миньо Стайков, който също е изправен пред съда. Решенията за повдигане на дела се вземат от наблюдаващия прокурор на базата на доказателства”, каза още Иван Гешев.

Главният прокурор съобщи още, че Върховната административна прокуратура е започнала проверка по реда на надзора за законност за изразходването на евросредства и пренасочването им за борба с пандемията.

Той отправи специални благодарности към българските медици и полицаи, които са на първа линия в борбата срещу разпространението на COVID-19, както и похвали действията на Националния оперативен щаб.

„За България беше и е щастие, че в този щаб има много адекватни хора”, каза още главният прокурор.

По думите му много хора от обществото обаче не са спазвали достатъчно стриктно мерките, а държавата е изпаднала в състояние „да моли сутрин, обед и вечер” нарушителите. „Държавата трябва да налага правилата, а не да се моли на нарушителите да ги спазват”, категоричен е той.

Във връзка със знаковите разследвания, по които държавното обвинение работи, Иван Гешев заяви, че българските граждани очакват справедливост за всички.

Според него има тенденциозно негативно отношение към прокуратурата от страната на председателя на ВКС Лозан Панов. „Явно се готви за политическа кариера, която определено не е общински съветник, доста по-нагоре. Това са само предположения на база на това, че той общо взето изнася политически речи. Работата му е да има определено поведение пред медиите, когато се излъчват негови изяви”, смята Гешев и допълни: „Той не решава проблемите на българските магистрати.

Иван Гешев припомни още за своите предложения за нормативни промени в сферата на пътната безопасност, с които да се въведат още по-строги санкции за пияни и дрогирани шофьори, припомняйки случая със загинали журналист Милен Цветков. Сред предложенията има и такова за отнемане на превозните средства, с които е извършено нарушението.

Главният прокурор увери още, че във фокуса на работата на прокуратурата ще продължат да бъдат още битовата престъпност и телефонните измами. /БГНЕС