Иван Гешев е освободен от поста главен прокурор

Висшият съдебен съвет (ВСС) освободи Иван Гешев от поста главен прокурор. Решението беше одобрено с 16 гласа „за“, „против“ гласуваха 4. „Против“ гласуваха Олга Керелска, Вероника Имова, Пламен Найденов, Евгени Иванов, а Севдалин Мавров не участва в гласуването. Решението на ВСС е подписано от Боян Магдалинчев и изпратено на президента Румен Радев, който сега трябва да подпише указ за освобождаването на Гешев, предаде репортер на БГНЕС.

Главният прокурор беше освободен от длъжност след дълга процедура, а искането за неговото предсрочно отстраняване беше внесено от четирима представители на прокурорската колегия - Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов и е във връзка с изказването на Гешев на пресконференция от 15 май, по време на която той нарича българските политици “политически боклук", което по думите на вносителите накърнява престижа на съдебната власт. След приетите промени в Закона за съдебната власт, освобождаването от длъжност на главния прокурор стана с гласовете на 13 от членовете на ВСС.

Преди кадровиците да вземат това решения обаче имаше както спорове, така и дебати, които бяха породени от това, че главният прокурор си тръгна от заседанието поради служебен ангажимент в ЕП и по-точно участие в заседание на Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права на ЕП. Магистратите спореха дали да прекратят заседанието си и да насрочат нова дата, за да може и главният прокурор да участва или да продължат по процедурата без участието на Гешев, но в крайна сметка решиха да продължат процедурата без него.

"Това, което искам да кажа и трябва да е ясно на нас и на юристите, които ни слушат. Аз и адвокат Томова сме поставени в ситуацията да доказваме отрицателен юридически факт, т.е. да доказваме, че не сме уронили престижа на съдебната власт, което трябва да го докаже другата страна, но понеже сме поставени в тази ситуация, ние ще се постараем да докажем, че няма уронване на престижа на съдебната власт", заяви главният прокурор Иван Гешев в началото на заседанието на ВСС. По същество ситуацията е дума срещу дума - ние смятаме, че не сме уронили престижа на съдебната власт, вносителите смятат, че сме уронили престижа. В рамките на един процес, в който страна са и вносителите трябва да се приеме едно от двете мнения без каквато и да е обективна конкретика дали това се е случило или не се е случило. Аз възприемам лично, че част от вносителите са уронили престижа на съдебната власт като са внесли изначално ясно неоснователно искане за отстраняването ми, коментира Гешев. Впоследствие той поиска експертиза на етимолог, за да стане ясно дали изразът "политически боклук" е уронил престижа на съдебната власт. Освен това Гешев поиска да бъде направено социологическо проучване, което да покаже какво е нивото на доверие към съдебната власт към датата 15 май, когато той направи пресконференция и използва израза "политически боклук", както и след тази дата. Последното доказателствено искане, което главният прокурор направи е да се поиска информация от отдел "Публична комуникация" за това кой може да публикува в профила на главния прокурор в Туитър. Нито едно от доказателствените му искания не беше прието и около 12:00 часа поради служебни ангажименти в Европейския парламент главният прокурор си тръгна от заседанието на Пленума на ВСС, в което се обсъждаше предсрочното му освобождаване. Имаше и дебат по темата с напускането на Гешев, но в крайна сметка той и адвокатът му Радостина Томова си тръгнаха.

След спорове и кратка почивка, Пленумът на ВСС реши да продължи заседанието си без участието на главния прокурор Иван Гешев и процесуалния му представител адвокат Радостина Томова. Кадровиците продължиха процедурата по предсрочното освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев като това решение беше взето с гласовете на 13 кадровици, а "против" гласуваха 7. Магистратите отхвърлиха няколко предложени доказателствени искания и започнаха и обсъждане по същество на искането за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев. Преди да се стигне до това решение обаче имаше опити това решение да бъде отложено поради искането на Гешев все пак да участва в заседанието. Въпреки, че по-рано през деня Пленумът на ВСС реши да продължи заседанието си без участието на главния прокурор Иван Гешев и процесуалния му представител адвокат Радостина Томова, три часа по-късно беше предложено това решение да се прегласува. В крайна сметка мнозинството кадровици препотвърдиха решението си като само 5 от магистратите гласуваха "за", а 14 гласуваха "против" това да се прегласува вече прието предложение.

Впоследствие Атанаска Дишева от ВСС пък поиска проверка на кворума, но се оказа, че има кворум - 14 души присъстваха на заседанието.

Единият от вносителите на второто искане за отстраняването на Гешев, което върви като процедура във ВСС, Георги Кузманов посочи, че законът дава право както са му гласували доверие, така да могат да снемат доверието си от него. „Не сме давали вот на доверие обаче за използване на прокуратурата за лични цели или да е заложник на лични преживявания или неуравновесеност. На фона на дейността на главния прокурор дотук фразата "политически боклук" може да е израз само на неговото субективно изживяване и начин на изразяване. Приемам фразата като нарушаваща дълбоко нормите на етичния кодекс на българските магистрати. Ако някой друг магистрат би изрекъл нещо подобно веднага на секундата щяхме да му образуваме дисциплинарно производство, а главният прокурор, който никога не представлява себе си, а институция с най-голяма прецизност следва да се съобразява какви послания изпраща от името на съдебната власт в случая към друга власт“, каза той. Според него един главен прокурор трябва да може да контролира изказванията си и действията си. „Като е бил толкова много стресиран защо реши да дава брифинг точно в този момент. Емоционално невъздържан главен прокурор не е равен на смелият какво той реши да отъждестви себе си. Считам, че поведението на главния прокурор и особено от момента, в който ние направихме предложението насам, доказва правотата на нашата теза, че той не може да изпълнява функцията на главен прокурор“, каза още Кузманов.

Още един от вносителите на в лицето на Йордан Стоев също изказа становище и посочи: „Истината е една и тя е видна за всички, както за всички български магистрати, така и за всички граждани. На база на проведената процедура становището ми не се е променило, напротив то се затвърди. Не мога да приема изказването на главния прокурор в това му качество пред герба на прокуратурата насочено към представителите на законодателната власт за допустимо. Заканата да “измете този политически боклук” за мен е пряка заплаха и намеса в тази власт и считам, че обуславя тезата на вносителите, че накърнява престижа на съдебната власт. За периода от внасянето на предложението до днешния ден за мен се затвърди виждането и разбирането, че главният прокурор не отговаря за необходимите изискванията за заемането на този пост, поради което аз заставам зад предложението и ще гласувам за него“, каза Стоев.

Атанаска Дишева от ВСС коментира, че държи да разсее съмненията във връзка с това, че на вносителите е оказан натиск да внесат предложението. „Четиримата вносители на предложението са членове на прокурорска колегия, а само членовете на прокурорска колегия, освен министъра на правосъдието, имат властта, правомощието да подадат предложение за образуване на производство“, каза тя и уточни, че четиримата вносители категорично са заявили, че свободно са формирали волята си. „На този етап нямам други доказателства, които да ме убедят във виждането ми, че четиримата членове на прокурорска колегия са упражнили свободно волята си и с това са сезирали по надлежен начин Пленума, който е органа, който може да се произнесе по предложение за предсрочно освобождаване на главния прокурор. Считам, че в рамките на откритата процедура са спазени, още от момента на подаване на предложението бяха спазени всички изисквания, част от които са посочени в закона, а други ние сме доразвили с приетите през миналата година вътрешни правила за провеждане на тази процедура“, уточни Дишева. Според нея представените от Гешев становища на различни прокуратури в страната и които по своето съдържание изразяват подкрепа към личността, действията и позициите на главния прокурор не трябва да бъдат ценени, доколкото те представляват изявления на магистрати, които в заеманата от тях длъжност са поставени в определено йерархично положение спрямо главния прокурор. „От слушането на целия запис и цялото внушение и поведение, потвърждават тезата, която вносителите на предложението застъпват. Според мен е необосновано твърдението, че става въпрос за изтървана реплика или употребена случайно реплика, защото тя е използвана двукратно, повторена е при това през определен интервал от време“, каза още Дишева.

Галина Захарова, председател на ВКС заяви, че според нея поведението на главния прокурор е силно политизирано. „Няма спор, че в конкретния случай използваната лексика от главния прокурор на брифинга може да се окачестви като арогантен израз, който по начало не би следвало да е присъщ за никой от магистратите. Контекстът, за който говоря дава основание да си направим извод за силна политизираност не само на конкретната изява, но и на цялостното поведение на главния прокурор. Не говорим за случайно емоционално споделена фраза, а за подредено и организирано поведение, което според мен може да бъде окачествено като силно политизирано. Наказателният процес не може да бъде инструмент за увреждане на интересите на когото и да било“, категорична е тя.

Вероника Имова от ВСС категорично заяви, че днес всички са свидетели на нарушаване на Конституцията заради провеждането на процедурата без присъствието на главния прокурор Иван Гешев. По думите й доста от изказващите се са направили интерпретация на доказателствата, които са можели да бъдат оспорени от Гешев ако той имаше възможност да се изкаже. „Ако така правораздаване или предлагате закона, твърде се съмнявам, че ще бъдете стожери на правото и ще демонстрирате уважение към институциите, които представлявате. Вие поставяте главния прокурор, който и да беше той, в ситуация по-неблагоприятна да осъществя правото си на защита от който и да е гражданин, което е недопустимо“, посочи Имова и добави, че няма да подкрепи предложението, но и освен това не е съгласна, че са налице материално-правните основания за освобождаване от длъжност на главния прокурор.

--------

Иван Гешев е роден на 19.12.1970 г. в с. Мирково, Софийска област. Той встъпи в длъжност на 18.12.2019 г. Преди това бе заместник на главния прокурор при ВКП, административен ръководител на Специализираната прокуратура, прокурор в Софийска градска прокуратура с ранг "Прокурор при ВКП и ВАП. Работи в Софийска районна прокуратура, Столична следствена служба, Следовател в Столична следствена служба, помощник-следовател в 05 РПУ-СДВР-МВР, Оперативен работник. Гешев е завършил Право. /БГНЕС