Иван Гешев: Няма недосегаеми и няма покровителствани

Българската прокуратура се ръководи от закона, а съдът постановява присъди и това е моята разделителна линия. Единствената цел е спазването на закона и няма недосегаеми хора.

Това каза главният прокурор Иван Гешев в интервю за бТВ.

Никой няма да бъде покровителстван, никой няма да бъде защитаван – това е разделителната линия. Като главен прокурор няма да позволя политиците да въздействат на независимата съдебна система. Историята е показала, че най-големите репресии са, когато политиците са се опитвали да въздействат, каза още Гешев.

Относно влизането в президентството, главният прокурор бе категоричен, че изцяло е спазен българския закон и Конституция.

Той подчерта, че в последната година има диалог с президента, за разлика от парламента – където Гешев вижда страх.

Във връзка с мегаделото КТБ, главният прокурор заяви, че всичко е проверено.

Запитан за инициалите Д.П., той отговори: Дали правилно съм разбрал, че Д.П. е Делян Пеевски. Няма как да предполагам какво изхожда от въпроса ви, ако смятате, че е нещо друго, кажете ми, за да ви отговоря. Всичко е проверено. Има и едно П. там – това е Прокопиев. Има и други хора с буква П.

Разследвано е абсолютно всичко и това ще стане ясно за всеки един журналист, когато влезе и присъства на съдебното заседание, защото делото КТБ е в съдебна фаза. Тук въпросът опира пак до правна реформа, заяви Гешев, искайки да се говори за "сериозните неща", а не за неща, които "приличат на клишета".

Той отново застъпи тезата си, че Наказателният кодекс е негоден инструмент.

На въпрос на какво се дължи активността му в последните дни и седмици, изразена в срещи с депутати, с ученици из страната, Гешев заяви, че няма амбиции да влиза в политиката.

Не се виждам като народен представител на фона на това, което виждам в Народното събрание, каза той.

Иван Гешев бе категоричен, че прокуратурата не се използва за политическа бухалка.

Исканията за оставката ми са от наследниците, внуците и синовете на номенклатурата и репресивния режим, заяви още Иван Гешев. Той призна, че допускал грешки през годините, но като най-съществена посочи това, че продължава да мисли, че може да промени всичко, което се случва в страната, към по-добро и в посока справедливост. Грешка, която по думите му продължава да прави.

Иван Гешев обаче бе категоричен, че няма да подаде оставка. /БГНЕС