Иван Гешев: Няма война между МВР и прокуратурата

Ще бъдат предприети необходимите законови мерки за гарантиране на сигурността на българските магистрати при изпълнение на служебните им задължения, заявиха от ръководството на прокуратурата на втория за деня брифинг, след като сутринта СРП обвини ГДБОП в безпрецедентен натиск в хода на разследването за източването на автомагистрала „Хемус”, предаде репортер на БГНЕС.

Война между институциите означава само едно – загуба и щета за обществото, заяви от своя страна заместник-главният прокурор Борислав Сарафов. Той призова за разум и работа, насочена към обществото.

Прокуратурата се оплака от натиск от страна на ГДБОП

Няма война между МВР и прокуратурата. Води се война срещу прокуратурата. Интерес от тази война имат само престъпниците. Цената за това ще платят българските граждани, каза на свой ред главният прокурор Иван Гешев, който посочи, че за първи път вижда такъв безпрецедентен натиск върху редови прокурори.

Днес са те, утре ще са съдиите, а в други ден ще сте вие или някой гражданин, обърна се Гешев към медиите в Съдебната палата.

Той отговори и на думи на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, номиниран да остане на поста и в редовния кабинет, така:

Чух, че служебният министър Бойко Рашков някъде е казал, че това е професионален конфликт. Това не е професионален конфликт. Това е незаконен, неправомерен натиск върху магистрати да извършат престъпление срещу правосъдието.

Независимостта на българските магистрати трябва да бъде непрекъснато явно отстоявана. Ние ще работим само и единствено в интерес на гражданите и няма да воюваме с никой освен с престъпността, заключи Иван Гешев. /БГНЕС