Иван Гешев: Най-сериозното наказание в България е да ти бръкнат в джоба

Само тази година са запорирани, иззети, обезпечени по всякакъв начин парични суми за над 50-60 милиона лева, може да се окаже и доста повече. Ако добавим "Джи пи груп" ще стигнем и до 100 милиона. Това за Специализираната прокуратурата е важно и приоритет, заяви заместник-главният прокурор Иван Гешев, предаде репортер на БГНЕС.

Иван Гешев

Заместникът на главния прокурор, зам.-директорът на ГДБОП Стоян Темелакиев, зам.-ръководителят на Специализирана прокуратура (и наблюдаващ делото прокурор) Кирил Пейчинов дадоха брифинг в Съдебната палата днес във връзка с разбита престъпна група за данъчни престъпления - в схемата участвали строителни фирми, намесени са общини и санирането на сгради, а щетата е за стотици милиони.

Иззети са над 750 хил. лева и златни турски монети с лика на Ататюрк от банкови касети, каза Гешев.

В началото на брифинга Иван Гешев направи кратка равносметка на годината за Спецпрокуратурата. Според него най-сериозното накзание в България е да ти вземат това, което си откраднал. Иначе казано "да ти бръкнат в джоба", заяви Гешев по повод акциите на Специализираната прокуратурата срещу корупцията.

За нас мярката за неотклонение "парична гаранция" е много сериозна, за някои лица дори много по-сериозна отколкото задържането под стража, заяви Гешев.

Относно организираната престъпна група за данъчни престъпления стана ясно, че четирима души са задържани за 72 часа. Всички са членове на престъпна група, която регистрирала фирми на бедни и безработни хора, участвали в обществени поръчки за ремонт на сгради, почистване на корита на реки и саниране.

Престъпната група действала в редица общини и печелила обществени поръчки. Изпълнението на поръчките минавало по график, но след това търговски дружества не декларирали печалба. Всички фирми били контролирани от разбитата група.

Дружествата били 20, а спечелените обществени поръчки около 50. Една фирма за една година е спестила 380 хил. лв. от данъци, които да внесе в хазната. Общините, които са печелили от обществени поръчки, са основно в област Силистра, установено е и действие на групата в област Пазарджик. /БГНЕС

Тагове: