Иван Гешев: Не може да говориш за върховенство на закона и да го нарушаваш

„Не може да говориш за върховенство на закона и да нарушаваш върховенството на закона. Да кажеш: „Върховенството на закона ме интересува, но когато е в мой интерес. Обаче когато има конституционни разпоредби, които са в противоречие с това, което мисля, това не ме интересува“. Докато разсъждаваме по този начин, правова държава няма да има“.

Това заяви главният прокурор Иван Гешев в интервю за Tribune.bg, коментирайки поредните политически заявки за извършването на „съдебна реформа“ с фокус върху прокуратурата и специално върху фигурата на обвинител № 1.

Като ярък пример за противоречието между намеренията и действията на определени политически и обществени кръгове за постигане на справедливост и правова държава Гешев посочи делото „Иванчева“. То бе използвано като повод в предишното Народно събрание за закриване на специализираните съдилища и прокуратури. Миналата седмица обаче Върховният касационен съд потвърди аргументите на първите две инстанции – Специализирания наказателен и Апелативния специализиран наказателен съд, за вината на Иванчева и съучастниците й, като ги прати в затвора. С това доказа и, че атаките срещу тези органи са били изцяло пропагандни.

„Този случай показа едно – много хора се уплашиха, че се задейства българската прокуратура и службите за сигурност в борбата с корупцията. Притесниха се, че те може да са следващите“, коментира главният прокурор. Той определи закриването на специализираните органи като „показен разстрел“ и демонстрация към магистратите и гражданите, че „когато се бориш срещу корупцията, когато ти работиш, ще бъдеш подложен на безобразен, безогледен политически и персонален натиск“.

Обвинител № 1 беше категоричен, че закриването на работещи структури и политическата фиксация върху държавното обвинение, няма да решат реалните проблеми в правоохранителните органи, които според него са „в лоша кондиция“. „Сега никой няма да си признае – „разстреляхме“ специализираната прокуратура, да грешка е, защото има бум на организираната престъпност, бум на наркотиците по улиците, бум на мигрантския натиск и бум на какво ли още не“. Закрихме ги, защото запорираха 3 млрд. И резултатът от закриването ще го платят гражданите“, допълни той.

„Ние сме и в конституционна криза – нямаме избрана парламентарна квота на ВСС и функциониращ Инспекторат на ВСС – години след изтичане на мандата. Има непопълнени квоти в Конституционния съд, има служебно правителство. Да продължавам ли? И при положение, че сме и в конституционна криза, тези политици, които са в този парламент, и в предишния, и в по-предишния, и доста по-преди това, се занимават с „проблеми“, които даже не са и проблем – вместо с реалните“, заяви още Гешев.

Според него не може да има правна реформа без експертния поглед от вътрешността на системата. Затова той и екипът му работят по конкретни експертни предложения за изменения в законодателството и провеждат срещи с представители на различни институции. „Работим по някои въпроси, които според нас са важни, защото това, което аз наричам всеобхватна правна реформа, изисква вероятно и промени в някои части на българската Конституция. Но всичко трябва да е съобразено с практиката на Конституционния съд“, посочи Гешев.

Той за пореден път посочи, че прокуратурата търси взаимодействие с всички институции. „Аз не искам да влизам в противоречие или спор с колегите от МВР. Знам какво е „латентна престъпност“, знам какво е доверие в институциите. Скептичен съм дали живеем в идеална държава без престъпност “, заяви той и допълни, че за съжаление у гражданите в момента има „усещане за разпад на институците“.

Решението според Гешев е единствено в диалога, повишаване на правосъзнанието на гражданите и специално на младите хора, както и по-директният контакт на прокуратурата с хората. Той изрази надежда, че депутатите, които до момента не са приели поканата му за среща за обсъждане на актуалните проблеми на правосъдието, ще го направят. Преди близо месец главният прокурор изпрати 240 писма до всеки народен представител от парламентарно представените партии с настояване за експертен диалог по наболелите проблеми на съдебната власт. До момента категоричен отказ за такива разговори демонстрират единствено от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. „Очакването ми като главен прокурор е, че политиците ще чуят научната общност, съдиите, прокурорите и следователите, които знаят реалните проблеми, и ще се съобразят, за да ги решат“, заяви главният прокурор.

Запитан каква прокуратура иска да остави след края на мандата си, Иван Гешев отговори: „Такава каквато е и в момента – сплотена, която се старае да реши проблемите на българските граждани“. /БГНЕС