Иван Гешев: Не остана никой освен прокуратурата

Прокуратурата ще направи всичко възможно, за да има справедливост, но тези, от които зависят законодателните промени, не правят нищо. И резултатът го виждаме всеки ден – бум на престъпността. Ако предприемаме някакви законодателни промени, те са най-вероятно в интерес на престъпността. Тази политика руши доверието в институциите, руши доверието в съдебната власт.

Това каза главният прокурор Иван Гешев пред журналисти тази вечер, предаде репортер на БГНЕС.

Главният прокурор изказа съболезнования на семейството и близките на починалото дете в Бузовград, което беше блъснато и убито от пиян и дрогиран шофьор.

Това дете е поредна жертва на войната по пътищата. Това, което е важно, е да се постави от нас – прокуратурата, в диалог с местните власти и гражданското общество – реалните проблеми, за реална правна реформа, пред тези от които зависи – пред Народното събрание. Защото иначе ще се борим със следващата смърт, и със следващата и това ще продължава с години. Казах преди време, че съм бесен. Да бесен съм, след като разбрах, че детето е починало. Тези неща могат да се борят с елементарни решение, които има в целия ЕС, заяви Гешев.

Той отново декларира, че ще направи възможното и невъзможното да спре бума на престъпността. Прокуратурата ще бъде активна в диалога с гражданите, добави той.

След като Конституционния съд отклони искането на служебния кабинет за тълкуване за правомощията на главния прокурор, Гешев коментира: Няма казус. Това е ясно за всеки, който е запознат с практиката на КС. Всичко, което се говори за всевластния главен прокурор е лъжа. Няма казус.

От онзи ден убийствата са три, обир на инкасо, почина дете – какво чакаме, попита Гешев и повтори: Докато не решаваме проблемите, ще прескачаме от последствия на последствия.

Някой трябва да направи нещо, защото е застрашен всеки един от нас. Не остана никой освен прокуратурата и местната власт. Искаме да създадем механизъм, цялостен и работещ, каза още Гешев.

Той коментира и случая с изчезналото дете в Перник.

В постоянен диалог сме с местната власт. Има образувано досъдебно производство. За мен е странно – как това дете не може да бъде установено за толкова дълъг период, и притеснително, заяви Гешев. /БГНЕС