Иван Яхнаджиев оцвети деня в лилаво за децата с епилепсия

Занимание по рисуване с деца и много цвят лилав проведе художникът Иван Яхнаджиев в центъра на София, предаде репортер на БГНЕС.


Пространството в така наречения "триъгълник на властта", заключен между сградите на правителство, президентство и парламент, доби изцяло нов облик. Шареното настроение се случи по повод днешния Международен Лилав ден, в който се поставят проблемите на хората с най-разпространеното неврологично заболяване. Авангардният творец "прегръща" инициативата проблемите на хората с епилепсия да станат обществено познати и да привлекат вниманието на институциите и здравеопазването.


Лилавият ден води началото си от Канада, където през 2008 година малката Касиди решава да говори за заболяването си пред близки и приятели. Цветът на лавандулата става цвят на епилепсията и повишаването на информираността за тази болест.


Близо 90 000 българи живеят с епилепсия. Много от тях продължават да се сблъскват с тежък недостиг на лекарства, които не се внасят в България и по тази причина близките им са принудени да ги доставят от други европейски страни.


Според Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ) има възрастова дискриминация по отношение на лекарствата, изписвани със заплащане от НЗОК, защото те могат да се назначават само на деца под 18-годишна възраст и при навършването й пациентите остават на практика без терапия. /БГНЕС