Иван Иванов: КЕВР дава зелена светлина на интерконектора

КЕВР дава зелена светлина интерконекторът "Комотини-Стара Загора" да влезе в експлоатация утре. Това каза на брифинг председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ Иван Иванов, предаде репортер на БГНЕС.

Иван Иванов заяви, че КЕВР чрез приети от нея решения финализира своя принос за осъществяване на българо-гръцката връзка "Комотини-Стара Загора", като с това се изпълняват необходимите регулаторни изисквания и се създава правната възможност за старта на търговската експлоатация на газовия интерконектор на 1 октомври 2022 г.

Първото прието решение е за изменение на окончателното съвместно решение от 8 август 2018 г., с което регулаторът постановява, че интерконекторът "Комотини-Стара Загора" трябва да влезе в експлоатация не по-късно от 1 октомври 2022. Второто прието решение е съвместно решение на регулаторите на България и Гърция за изменение на мрежовия кодекс на газопровода "Ай Си Джи Би". "Към него особено същественo приложение е тарифният кодекс на "Ай Си Джи Би", което означава, че това са заложените норми, по които ще трябва да се заплаща осъществената услуга — пренос на природния газ през интерконектора", съобщи Иванов.

Третото прието решение е разрешението, което КЕВР дава за започване осъществяването на лицензионна дейност от дружеството "Ай Си Джи Би". "Към това решение ние одобряваме и бизнес плана на "Ай Си Джи Би" за периода 2022 — 2026 г.", обяви председателят на КЕВР.

Той отбеляза, че първите две решения са съвместни решения на българския и гръцкия енергиен регулатор, а третото решение е на националния регулатор КЕВР.

По думите му след завършване на заседанието и след оформените документи и подписи те ще бъдат изпратени на "Ай Си Джи Би", което ще позволи на дружеството в утрешния ден да започне експлоатация на интерконектора.

Утре, след официалното откриване на интерконектора, КЕВР ще се събере, за да приеме окончателното ценово решение за цената на природния газ за месец октомври. "Цената ще бъде под 240 лева на мегават/час", заяви Иванов.

Той добави, че има вече стъпки за използване на интерконектора за целия регион на Източна Европа, защото капацитетът на интерконектора е 3 млрд. куб. м. /БГНЕС