Иван Иванов: През последните няколко дни има светлина в тунела

През последните няколко дни има светлина в тунела. Това обяви старши треньорът на националния отбор по вдигане на тежести Иван Иванов на днешната си пресконференция в Пресклуб България, на която бе награден за Треньор на месец юни, предаде репортер на БГНЕС. Той заяви това на въпрос относно ситуацията в родните щанги, свързана с проблемите с ръководството на федерацията. На пресконференцията бяха и европейските ни шампиони от Албания, отличени за Отбор на миналия месец – Христо Христов, Иван Димов, Дейвид Фишеров, и четвъртият в Тирана Дениз Данев.

Иван Иванов.

През последните няколко дни има не светлина в тунела, а направо слънцето взе да изгрява. Ръководителите на бившия и настоящия седнаха на една маса и са в преговори, какво трябва да се случи да няма повече скандали и спортът да върви напред. С днешна дата може би са финализирани, в момента не мога да кажа, не знам по-подробни неща, единственото, което знам е, че нещата вървят добре. Мисля, че ще излезем от този батак, в който бяхме влезнали. Не съм се срещал с Неделчо Колев, състезателите могат да кажат как се е държал, имам уверението, че нещата вървят добре“, започна Иванов.

Първите седем заплати са изплатени. Ще има и заплати, и стипендии за състезателите в най-скоро време. Досега нямаше никакъв диалог, правеше се нещо по-скоро на инат, но след разговори между бившия и настоящия се видя, че нещата не могат да продължат така. Вижте, моята работа е в залата, не е в преговорите. Божидар е семейни причини, Карлос е на Слънчев бряг, прави фотосесия. Имаме още време до края на месеца. Трябва да стартираме на 31 юли подготовка за Световното, защото наистина нямаме време. През вчерашния и днешния ден казах, че ще се водят разговори, на които не присъствах – затова говоря с оптимизъм. Каква ще бъде конфигурацията с президентите, те ще го съобщят, или най-малкото секретарят на федерацията“.

Всички от Европейското първенство плюс още 2-3 ще се качат на Белмекен на 31 юли и започва подготовката на Световното – който откаже да се качи, ще се готви за друго състезание. Очаквам да има такива. Няма причина Карлос да е сред тях. До 20 август е лагерът на Белмекен, 21 август до 11 септември е в Спортпалас във Варна. Това е в най-близко бъдеще. Трябва да си рекламираме спорта. До миналата година имаше капитан на отбора, беше Владимир Урумов, но има голяма смяна на състезателите и този въпрос не е стоял на дневен ред никога. Стилиян Грозев, там стана проблем с неговия лакът, надявам се да се оправи. Възстановяването му е много трудно, но тренира, прави неща без ръце, кляка. Амбицирал се е за Световното, но не знам дали ще се получи“, добави селекционерът на представителния ни тим по отношение на предстоящия лагер на националите преди Световното първенство.

Христо Христов.

Христо Христов бе категоричен, че няма да има такива проблеми с новия президент. „Бяхме много огорчени, но понеже старши треньорът Иван Иванов ни убеди – все още не е заминал вариантът за бойкотиране, но мисля, че няма да се стигне дотам. Не сме имали втора среща с Неделчо Колев, просто нямахме желание за такава. Нашата работа не е свързана с президента, а е пряко свързана с треньорите. Мисля, че няма да имаме вече такива проблеми с новия президент. Аз имам някакъв избор, вече сме големи хора и имаме работа. Нямам намерение да продължавам за друга държава, единствената алтернатива е да работя. Не трябваше да се стига до тук, можеше да са много по-добре нещата за нас. Имам много приятели в другите спортове, където ситуацията е подобна“, каза той. /БГНЕС