Иван Иванов: Цената на газа ще бъде под 250 лева за мегаватчас

За месец октомври се пречупи тенденцията за повишаване на цената на природния газ и тя ще бъде под 250 лева за мегаватчас, а това е прагът, над който българският бизнес настояваше за помощи.

Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, предаде репортер на БГНЕС.

„Не мога да не изразя задоволството си, че за месец октомври се пречупи тенденцията за повишаване на цените. Надявам се, че тя наистина ще бъде под 250 лева. Това беше прагът, който българската индустрия и бизнес обявиха, че над нея биха желали да получават компенсация. Поне за природния газ за месец октомври цената ще бъде удържана по-ниска от 250 лева и се надявам това да продължи и през следващите месеци“, каза Иванов.

Той заяви още, че с въвеждането на интерконектора с Гърция, България един път завинаги се освобождава от един-единствен доставчик, който и да е той.

От вчера дневните стойности на борсовия индекс, към който реферираме вървят нагоре. Само за вчера повишаването е с 19%.

„Очакванията са ни, че през следващите дни цените на индексите ще се повишават. Хубавото и положителното е, че ние реферираме към индекса месец напред, който на този етап стои стабилен. Отчитайки факта, че остават само 3 дни до края на месеца, докато подадем окончателната цена, смятаме, че няма да има голяма динамика в цената, която предвиждаме към днешна дата. Тя ще бъде на нива от около 240 лева, която ще подадем на 1 октомври сутринта“, заяви изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Деница Златева.

Тя посочи, че тази цена е постигната благодарение на възможността азерските количества природен газ да бъдат доставени на договорената цена през договорната точка на доставка Комотини, т.е. след старта на успешната търговска експлоатация на интерконектора България-Гърция. Златева уточни, че ако сме продължили да доставяме на временната точка цената, която „Булгаргаз“ е щял да заяви, щеше да бъде 305,98 лева. „Виждате каква голяма разлика се получава“, добави тя.

Според нея настоящата повишение на цените на газовите пазари ще даде отражение върху цената на „Булгаргаз“ за месец ноември. „Искам да информирам, че обявихме четири търга за доставка на втечнен природен газ. Предстои обявяването на търга за тръбен. Днес започва работа Комисията за предварителна оценка на намеренията на компаниите, които искат да подадат обвързващи оферти. Днес ще направим първата преценка, кои компании отговарят на изискванията и условията за доставка през месец ноември. Очаква се изборът на доставчици или доставчик да се случи до 4 октомври“, обясни Златева и добави, че има голям интерес към търговете и за ноември, и за декември и също така 10-годишния търг. „Самият факт, че имаме компании от цял свят – Америка, Европа, Близък изток, Китай – показва, че това е правилният подход. Надявам се, че чрез тези открити, прозрачни и конкурентни процедури да постигнем и добра цена за месец ноември. Нямаме притеснения, че няма да бъде осигурено необходимото количество природен газ. Това, което целим е да бъде на конкурентна цена“, обеща Деница Златева и и добави, че такъв ще бъде подходът и за месец декември и за 2023 г. /БГНЕС

Иван Иванов заяви, че цените на хъба ТТF наистина са тръгнали нагоре он вчера, но те няма да повлияят за месец октомври. Той определи като една много добра новина за всички български потребители, че цената на природния газ ще бъде 240 лв., но предупреди, че „Булгаргаз“, като обществен доставчик, носят пряката отговорност за топлофикационните дружества и крайните снабдители. /БГНЕС