Иван Иванов: Всички елитни състезатели ще бъдат подпомогнати целево от ММС

Всички елитни състезатели ще бъдат подпомогнати целево от Министерството на младежта и спорта (ММС). Това заяви старши треньорът на националния отбор по вдигане на тежести Иван Иванов на днешната пресконференция в Пресклуб България, предаде репортер на БГНЕС.

Иван Иванов (ц).

Събитието бе по повод отличното представяне на националите на Европейското за мъже и жени в Тирана, където България стана първа в отборното класиране с осем отличия. На пресконференцията присъстваха шампионите Ангел Русев, Иван Димов, Валентин Генчев, Дейвид Фишеров и Христо Христов, както и бронзовия медалист Габриел Маринов. Останалите двама медалисти – Карлос Насар (сребро) и Божидар Андреев (бронз) не успяха да присъстват на събитието. Освен Иванов, в „Пресклуб България“ бяха още помощник-треньорите на националния отбор Радослав Атанасов и Никола Колев.

Триумфът на България на Европейското в Тирана бе помрачен от проблемите, свързани с Неделчо Колев, президентът на родната федерация по вдигане на тежести. Иванов сподели, че се е срещнал със спортния министър Радостин Василев по-рано днес, като двете страни са се разбрали относно темата с финансирането на федерацията. „Срещата беше свързана с нашите успехи, проведохме разговор и доуточнихме някои неща – вината не е в ММС, благодаря за разбирането на Радостин Василев“, започна легендата на родните щанги.

Състезателите се обединиха около това, че Неделчо Колев трябва да се раздели с поста си на президент поради редица „спънки“, които са възпрепятствали пълноценната подготовка за Европейското и нормалното пътуване за Тирана. „Доста хора се опитаха да ни спънат. Най-кофти беше, че Неделчо Колев не ни поздрави. Ние не искаме да влизаме в лагери без Иван Иванов като наш треньор“, коментира Генчев. Русев, който защити европейската си титла, го подкрепи: „Очаквам да се промени федерацията, мисля, че Неделчо Колев не трябва да бъде повече президент. Какви спънки? Той се опита да ни спъне чрез треньорите, явно не харесва Иван Иванов“.

Иванов добави, че всички елитни състезатели ще бъдат подпомогнати целево от ММС. „Не сме коментирали тази тема (б.ред – Неделчо Колев), просто си изложихме становището за този проблем, съответно и за финансирането. Всички елитни състезатели ще бъдат подпомогнати целево от ММС. Искрено се надявам ситуацията да се промени. Опазихме състезателите. За съжаление, няма никакво развитие по отношение договора ми, Неделчо Колев не е обявил нищо, и аз не знам дали в момента съм треньор“, каза още националният селекционер, който, заедно с Никола Колев, не е получавал заплата от 15-и декември насам.

Христо Христов (д).

„Г-н Ариф Маджид е нашият кандидат за президент, просто Неделчо Колев не става за тази работа. Подготовката мина тегаво. Предпочитаме да си работим с Иван Иванов. Не може така да се сменят треньори от нищото“, бяха думите на Христов. „Пак ще влезем в ситуация, пак ще стиснем зъби, но защо по този труден начин. Няма да позволя тези състезатели да бъдат зачеркнати с лека ръка. Лагерите ще бъдат подсигурени. Благодарение на г-н Маджид отидохме на Световно първенство. Сега ни предстои такова в Колумбия“, завърши Иванов. /БГНЕС