Иван Кадев: Паметникът на Неофит Рилски в Баня е обида за родовата памет на Банско

За нас няма спор къде е роден Неофит Рилски – това е Банско, каза на пресконференция днес кметът на курортния град Иван Кадев, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Бюст-паметник на възрожденеца, художника и духовника, бе открит в понеделник в разложкото село Баня. Събитие, което меко казано, предизвика напрежение и обвинения по оста Банско – Разлог.

„Никола Поппетров Бенин е роден тук, известен на целия български род с духовното си име Неофит Рилски“, припомни кметът Кадев. Според него по странен начин на новооткрития в село Баня паметник пише, че там се намира „мнимата“ му според него родна къща.

„Изразявам дълбокото си възмущение от името на обществеността в Банско, за нас това е обида към родовата памет на Банско, обида е към историографията като наука, както и за всички нас, които обичаме историята и сме длъжни да я почитаме“, каза кметът на Банско.

Според него по традиция спорим за неща, по които историците са се произнесли по категоричен начин. „Това, което ни притеснява е, че инициативен комитет, подкрепен от читалище „Просвета-1908“-с. Баня и общинска администрация-Разлог си позволяват да изопачават историческата истина“, допълни Иван Кадев.

Той припомни, че е сезирал по казуса Българската академия на науките, откъдето очакват становище. Писмо е изпратено и до министъра на културата Боил Банов и инспектората по опазване на културното наследство.

„За да се сложи веднъж за винаги точка по подобни спорове, ще си търсим правата по всеки възможен и допустим от закона начин“, категоричен бе кметът на Банско в къщата-музей на Неофит Рилски.

Той поска след получаването на становище по скандалния случай да бъде потърсена отговорност на лицата, разрешили изграждането на паметника, да бъде премахната паметната плоча, в която е написана една неистина.

„Историческите авторитети отдавна са се произнесли по Неофит Рилски, при това на дългогодишни изследвания, за първи път Тодорович и Иречек споменават, че Неофит Рилски е роден в с. Баня, но те и двамата са чужденци, но по-късно вторият след лична среща с него коригира написаното“, обясни Светла Байрякова, директор на музеен комплекс-Банско.

Според нея кое е родното място на възрожденеца говорят писмата му, и това е Банско. /БГНЕС