Иван Хаджийски ни завеща интелектуална и гражданска честност

Ако днес Иван Хаджийски беше жив, щеше да замени фигурата на дребния собственик с тази на парвенюто. Това заяви в интервю за БГНЕС социологът Цветозар Томов, който е автор на книгата „Иван Хаджийски: време, творчество, съдба“.

Агенция БГНЕС публикува пълния текст на интервюто.

БГНЕС: Какво завеща Иван Хаджийски не само на социологията, но и на българския народ?

Цв. Томов: Преди всичко интелектуална и гражданска честност. Може много от тезите на Хаджийски да се възприемат като спорни, но те съдържат в себе си всички основания и възможности за критичното им преосмисляне. Всъщност именно заради това е много трудно да бъдат оборени. Поради тази причина Хаджийски фактически беше забранен автор в най-мрачните години на тоталитарния режим.

БГНЕС: Как човек с неговото чувство за хумор би възприел случващото се днес, според Вас?

Цв. Томов: Би разширил значително анализите си върху психологията на парвенюто.

БГНЕС: Поддържате ли тезата, че все още никой не е опознал така добре бита и душевността на българина, както Иван Хаджийски, когото не случайно описваме с думите „тълкувателя на българската народопсихология”. Защо? И колко по различно би било днешно изследване за бита и душевността на нашия народ?

Цв. Томов: Да, поддържам тази теза. Не се е появил до днес друг автор, който да остави толкова ярка следа в изследването на българската народопсихология. И да, днес ни е нужно да осмислим тези промени в душевността на българина, които са настъпили след и донякъде в резултат на политическите катаклизми от 1944 година насам.

БГНЕС: В навечерието на предстоящите парламентарни избори, има ли енергия народът да промени съдбата си към по-добро или неговата енергия е парализирана, както вещае Хаджийски?

Цв. Томов: Трудно е да се отговори на такъв въпрос. Във всеки случаи изборите дават шанс за това, който може да бъде използван или проигран.

БГНЕС: Каква според вас е оптимистичната прогноза за дребния собственик, за да сполучи най-накрая?

Цв. Томов: Няма оптимистична прогноза. Фигурата на дребния собственик вече не е централна фигура в българския обществен живот. Ако беше жив днес, Хаджийски щеше да я замени с фигурата на парвенюто. /БГНЕС