Иван Хиновски: На 100% можем да заменим тръбопроводния с втечнен газ

България може да постигне газова независимост, защото мащабът на родната енергетика е такъв, че може на 100% да замени руския тръбопроводен газ с втечнен. Това заяви в интервю за БГНЕС енергийният експерт Иван Хиновски, член на Българския енергиен и минен форум (БЕМФ).

Експертът подчерта, че приоритетът на нашата енергийна политика трябва да бъде насочен към доставките на втечнен природен газ (ВПГ). Само той може да ни донесе висока енергийна сигурност, защото ни дава много възможности за различни доставчици от САЩ до държавите в Източното Средиземноморие и Близкия изток.

„Това е зоната, от която ще получим пълна енергийна независимост. Ние можем да я постигнем“, категоричен е Хиновски. Той добави, че в близост до страната ни, в Турция и Гърция, има много действащи терминали за ВПГ и такива, които са в процес на изграждане, като сред тях на първо място е терминалът в Дедеагач/Александруполис, в който държавата ни е собственик. Все пак, за да се случат нещата и втечненият природен газ да дойде у нас е необходима и активна енергийна дипломация, посочи Иван Хиновски.

Той припомни, че у нас енергийната криза е малко по-смекчена, отколкото в Западна Европа. Това се дължи на факта, че природният газ има много малък дял в енергийния баланс.

„Много малка част от електричеството се произвежда от газ, обаче нас кризата ни удря по линия на топлоенергията. „Топлофикация София“, като един голям производител на топлинна енергия, държи повече от 60% от националния топлоенергиен баланс на страната. Без природен газ столицата угасва. София дълго време не направи нищо, за да се разнообрази производството. Липсваха иновации и компенсиращи мерки“, заяви експертът.

Той припомни, че още преди 6 месеца, когато бяха спрени доставките на „синьо гориво“, БЕМФ предложи 30 спешни мерки за намаляване на зависимостта от него.

Те включваха основно част от мощностите на природен газ в индустрията да преминат на пропан-бутан. Това можеше да стане в рамките на няколко месеца след леки реконструкции“, каза Хиновски.

„Топлофикация“ също така е можела да диверсифицира голяма част от производството си с възобновяеми източници. Става дума за подгряването на вода в соларни панели на покривите на големи обществени сгради и съхраняването ѝ в топлинни акумулатори.

Това е нещо, което Европа прави. Във всички страни, в които има топлофикации, това е масова практика. Соларни инсталации затоплят вода, която се пуска в мрежата при необходимост“, каза той.

Въвеждането в експлоатация на инсталации за оксиводород също биха намалили с минимум 40% потреблението на газ. „Това е технология, която намалява емисиите и повишава ефективността на природния газ. За нея имаше инженерно предложение, което мина през всички съвети“, посочи Хиновски.

На фона на енергийната криза, той смята, че в никакъв случай не трябва да правим нищо с ТЕЦ-овете работещи на въглища, защото това е единственият ни национален ресурс, който ни дава 100% независимост. /БГНЕС