Иван Хиновски: "Турски поток" е предателство, бездействието за "Марица изток" е за прокурор

Идеята България да бъде енергиен център на Балканите е демоде. „Турски поток“ е едно енергийно предателство. Площадката на АЕЦ „Белене“ да се използва за завод за водород, а оборудването й да бъде използвано за 7 блок на АЕЦ „Козлодуй“, който може да бъде един успешен корпоративен проект.

Първото нещо, което трябва да се направи в енергетиката е един детайлен одит на всички дружества, да започне преструктуриране на отрасъла, да се извадят операторите на мрежи, които неправилно стоят в БЕХ. Следващата стъпка е да се направят публични акционерни дружества и в тях да влезе частен капитал, включително наши спестявания. По този начин ще бъде гарантирано прозрачното управление на БЕХ, ЕСО, „Булгартрансгаз“ и др. Трябва да се направят и промени в законодателството. Развитието на ВЕИ трябва да бъде направено на справедлив пазарен принцип, за да не се струпват на едно място, да се направят обективни търгове.

Но най-важното и аварийно е да се помисли за заместващи мощности в ТЕЦ „Марица изток 2“, които да заместят тази централа след две години, когато тя ще фалира. Тя ще спре производство, но ние имаме нужда от нейната енергия. Това е един от първите фактори, който трябва да бъде отчетен от новото правителство. На територията на мини „Марица изток“ може да бъде изградена една Силиконова долина с 4 високотехнологични производства с експортен потенциал и много работни места в региона. Основният въпрос е хората да не останат без работа, бездействието до момента ги обричаше на безработица.


Площадката Белене – завод за водород


Недвусмислено АЕЦ „Белене“ няма бъдеще. Имаме една много модерна за България идея площадката на АЕЦ „Белене“ да се превърне в завод за водород. Тя има всички плюсове в сравнение с много други площадки в страната, а и в Европа. Тя е близко до голяма водна магистрала, като река Дунав, която може да се използва и за производство, и за транспорт за износ. Оборудването за АЕЦ „Белене“ може да бъде вложено след разумен анализ в една нова ядрена мощност за АЕЦ „Козлодуй“ – 7 блок. Един такъв проект има много предимства от гледна точка на икономика и инфраструктура. Той би спестил много пари.

За разлика от АЕЦ „Белене“, който трябваше да бъде един държавен проект, 7 блок на АЕЦ „Козлодуй“ може да бъде един корпоративен проект, зад който ще стои ядрената централа с нейния кредите имидж и достъп до по-евтини кредити. АЕЦ „Белене“ е един провален проект, защото е загубил всички разрешения.


Предателството „Турски поток“


Газопроводът „Турски поток“ е едно недоразумение и това ще стане ясно много скоро. В момента се издирва пътната карта между България и Русия за развитие на българската газопреносна мрежа. България е поела ангажимента със собствени средства да изгради този транзитен газопровод, който е чисто руски проект. Документът е издирван от 2017 г., но въпросът гръмна сега, защото бе поставен на много високо ниво. В него е написано, че той е за развитие на българската газопреносна мрежа, но в действителност няма нищо общо с нея.

От „Турски поток“ няма отклонения предвидени за нашите потребители. Сега се правят опити да се замаже положението, но едва ли ще бъде прието от „Газпром“, който е поставил изрично условие този газопровод да бъде транзитен и така е записано в този документ, което е едно енергийно предателство.


Интерконекторът, който пречи


По отношение на интерконектора България-Гърция, който все още не е построен, изключително силно пречещо геополитическо действие срещу тази тръба. Т.е. външни фактори затрудняват нейното завършване. И това е логично, защото тя ще бъде сериозен конкурент на всички газови доставки, които се осъществяват в момента за България. По него ще тече наистина диверсифицирано „синьо гориво“, идващо от терминалите за ВПГ, от Азербайджан и др. Конкуренцията ще свали цените, от което „Газпром“ се притеснява и това е основната причина да се бави интерконектора.


Бездействието за „Марица изток“


Бъдещето на българската енергетика е чиста и без емисионна, декарбонизирано производство. Това означава изграждането на зелени мощности, възобновяеми източници. Ще ни е необходим един преходен период за изграждането на заместващи мощности на ТЕЦ „Марица изток 2“. Трябва да се направят два парогазови блокове, които да заместят до четири години, т.е. до 2025 г. трябва да бъдат изградени и пуснати в експлоатация, за да се осигури безконфликтен преход към нискоемисионна енергетика. След време ще мислим какво да правим и с природния газ, защото след 2030 г. Европейската комисия ще санкционира производството с природен газ, финансирано със средства от еврофондовете, а ние в момента без такова финансиране не можем да направим тези мощности.

Престъплението е, че всички страни, които трябваше да направят нещо подобно са се подготвили още преди 5 години и са го свършили вече. Заради бездействието на предишното правителство ние сме принудени да го правим сега при изключително неблагоприятни условия и с неясен успех да се заемем с изграждането на такива заместващи мощности. Това е непростимо пасуване спрямо работещите в „Марица Изток“. Ако не направим нищо, след две години хората ще загубят работните си места, защото ТЕЦ „Марица изток 2“ ще изпадне в несъстоятелност – нейната енергия няма да се изкупува, а огромна маса хора ще останат на улицата. Непростимо бездействие. Въпросът защо нищо не е направено досега е прокурорски. Той трябва да бъде зададен от Прокуратурата, защото няма друга страна в ЕС, която да е бездействала така трайно, както България в тази област.


Толкова много сбъркани проекти


Тезата България да бъде енергиен център на Балканите е демодирана. Много бързо стана ясно, че ние сме некадърни да станем такъв център. Вместо това можеха да се направят много други неща. Българският енергиен холдинг можеше да бъде превърнат в един мощен холдинг за развитие и за инвестиции извън страната – да се купуват активи в други страни, вместо да се правят разходи за неефективни проекти. Изпуснахме много важни моменти. Основната причина не е само в корупцията, а в некадърността на управляващите, защото не може толкова много проекти да са сбъркани, да са управлявани неефективно и да не се използват никакви европейски методи на мениджмънт за управляване на средства. Дори една Румъния, която беше много по-зле от нас сега излиза на друго ниво. Румънският НЕК се листва на борсите, а преди 10 години беше в същото състояние като нашия НЕК. Добър мениджмънт, млади и знаещ хора е тайната на техния успех.

„Записки по българската енергетика“

Книгата е алманах на различни фази от развитието на родната енергетика. Тя съдържа експертен прочит на договорите с Русия по темата отработено ядрено гориво и как се опитваме да решим този тежък въпрос. Изключително деликатен е въпросът с управлението на НЕК в периода от 1997 до 1999 г., когато бях член на Съвета на директорите и изпълнителен директор. Днес много от събитията разглеждам от критична гледна точка. Всичко е документирано със заповеди и решения. Цялата книга е един коментар на документи и в това е нейната сила. Не може да се оспорват неща, които са документирани с решения, заповеди, протоколи. Двата най-обширни коментара са свързани с това как загубихме малките блокове на АЕЦ „Козлодуй“, цял низ от грешки и пропуски. Коментират се действията на две правителства, които не успяха да се справят с този въпрос: на ОДС и на Симеон Сакскобургготски. Много място съм отделил и на успехите на нашата наука на международния пазар. Голям раздел е посветен на АЕЦ „Белене“, озаглавен хронология на провалите. Там съм анализирал петте опита за строителство на втората атомна. Посочил съм всеки един какво е сбъркано. /БГНЕС

------------

Иван Хиновски, председател на Българския енергиен и минен форум. Анализът е направен специално за БГНЕС.

Премиерата на книгата на Иван Хиновски „Записки по българската енергетика“ ще се състои на 22 юни от 16.00 часа в Аулата на Софийския университет.