Иван Кирков: Това е Комеди парламент, дано не ни вземе бранда

„Не съм наблюдавал толкова хубава театрална постановка, колкото случващото се в парламента. Когато седна на балкона в пленарната зала се чувствам като царедворец, дошъл да се забавлява. А и 240 души масовка – такова нещо в театъра рядко се вижда“. Така в интервю за БГНЕС обрисува работата на 46-ото Народно събрание стендъп комедиантът Иван Кирков.

„Депутатите ни са по-добри комедианти. Гледам и се уча от хора, които искрено ме забавляват“, посочи създателят на популярния „Комеди Клуб София“. Иван активно следи работата на законодателния орган в последните му две издания, които бяха кратки, но бурни, а често дори кани политици на разговор в своя комедиен подкаст.

„Паралелите между комедията и случващото се в българския парламент са наистина много. Във всяко едно представление имаш нужда от завръзка, кулминация и развръзка. Разликата е, че в парламента оборотите са толкова бързи, че нещата не стигат до развръзка. Завръзка, кулминация и „Бам!“ – отиваме на следващото действие, следващия казус и следващия сюжет. Като зрители искаме да разберем – какво се случва накрая? Ами, няма край! Продължаваме напред!“, шегува се той за динамиката на работата на българския парламент, който често забърква юридически и процедурни каши.

„Народът е зрител. Много често казват, че се превръщаме в овце. Не, няма нищо общо. По-скоро сме златни рибки, които наблюдаваме едно действие, а то не свършва. След това камерата се мести на следващото и ние тотално забравяме какво се е случило преди това. Скандираха се имена, вече почти са забравени и заменени с нови. Става скандал – например с подкупа, за който се говореше миналата седмица, тази седмица сякаш това вече е толкова далечно, че забравихме въобще за какво става дума“, допълва още Иван.

Всяка нова тема похлупва старата и така непрестанно, а късата памет на хората е в услуга на политиците. „Успяваме да забравим. Както във филма „Мъже в черно“, където им щракваха някаква пръчица, изтриваща паметта. При нас дори без да ни щракат с такава пръчица паметта е изтрита моментално“, смята той.

Комедиантът е категоричен – родните политици непрестанно дават теми и сюжети на него и колегите му от Комеди клуба, почти наготово.

„Най-лошото за един комедиант е да се изчерпи от вдъхновение, да му липсват сюжети за неговите представления. Политиците обаче се стараят това да не се случва“, посочи още Иван и допълни: „Имаше едни колеги в телевизията, които много се възползваха от това и постоянно правиха скечове, но сега те са малко по-ангажирани, а тая работа със скечовете остава за нас в Комеди клуба“.

Последните две издания на най-важния орган в държавата спокойно могат да бъде определени като Комеди парламент, смята той, за което се шегува: „Надявам се да не ни вземат бранда“.

Той е категоричен, че няма да прави Комедия партия, по примера на някои други формации, преместили се от полето на хумора върху полето на политиката. „Стоейки на фотьойла си казвам: „О, не! Аз не бих допуснал тези грешки, ако бях политик“. Истината е, че не може да не се изцапаш, ако се занимаваш с политика. Моята приятелка ме е помолила изрично никога да не правим Комеди партия. Времето ще покаже дали аз съм първият, който е казал, че няма да влиза в политиката и наистина не е“, каза още с усмивка комедиантът. /БГНЕС