Иван Кючуков: 90% от пристигналите бежанци са майки с деца

90% от пристигащите от Украйна бежанци са майки с деца, заяви пред БГНЕС областният управител на София Иван Кючуков.

На Централна гара София работи специализирано помещение за настаняване на бежанци.

"Това е център за приемане на бежанците от Украйна. Ние се опитваме да им осигурим пълно съдействие при пристигане в България”, каза още Кючуков и обясни, че е организирана възможност за престой в хотели и общински бази за всички, които решат да потърсят убежище у нас.

„Организирали сме възможност за престой в хотели, общински бази, а после ще преминат регистрация и започване на процедура за намиране на работа и настаняване на децата в детски заведения. Същото почти важи и за тези, които просто преминават през България. Ние им съдействаме къде да спят, с помощ за продължаване на тяхното пътуване, за да се чувстват те спокойни и безпрепятствено да продължат”, каза той.

Хората, които идват в центъра остават различно време. „Снощи пристигнаха 36 човека група, като днес по обяд те ще пътуват извън страната, но тези, които ще останат повече от два дни, имаме готовност да ги настаним в общински бази и хотели, по програмата на правителството. Това в 90% от случаите са майки с малки деца“, каза още Кючуков.

Центърът е оборудван с всичко необходимо, за да приеме бежанците. „Имаме достатъчно запаси от храна и вода, имаме медицинска помощ и възможност за тестване за COVID-19. Регистрацията, пренасочването, транспортът на тези хора, ние сме осигурили на 100%”, заяви Кючуков.

Той посочи, че през нощта в центъра са нощували 15 души, като част от тях очакват пътуване извън страната. Към момента почти 100% от хората ще продължат пътя си извън България, каза още областният управител. /БГНЕС