Иван Лазаров: От телевизора в политиката – лекари и COVID-коментатори напълниха листите

В парламента има нужда от всякакви експерти. Колкото по-високи професионални качества в конкретната област имат депутатите, толкова по-качествени и добри биха били техните законодателни актове, регулиращи всички сфери на живота и засягащи всички нас – гражданите. Поне така е на теория. Заради пандемията от коронавирус обаче, представителите на един вид професия, като че ли се превърнаха в най-желани за водачи на депутатските листи на партиите за предстоящите избори – хората в бели престилки. Особено тези, които свикнахме да гледаме по брифинги и в сутрешните блокове на телевизиите.

Иван Лазаров, парламентарен репортер на Информационна агенция БГНЕС.

Още от самото начало на COVID-кризата обществото ни се поляризира на „мангъровисти“ и „мутафчиевисти“. Първите станаха яростни критици на мерките, по примера на инфекциониста доц. Атанас Мангъров, според когото решенията за налагане на ограничителните мерки се вземат от „шайка дилетанти“. Вторите пък изцяло споделяха мнението на председателя на Щаба ген. Венцислав Мутафчийски, който от самото начало подкрепя крутите мерки като единствен възможен вариант за забавяне на хода на разпространението на болестта и възможност лечебните заведения да се подготвят за предстоящото претоварване.

Заради популярността на ген. Мутафчийски мнозина предричаха трансфера му в политиката, но в края на миналата година той бе категоричен: „Политиката не е моята битка. Това не е моят пък“.

Обратното решение пък взе доц. Мангъров, който прие да излезе от телевизора, където бе чест гост във всички публицистични предавания и да се впусне в политическия живот на страната. За целта избра партия АБВ, чийто водач на листата ще бъде в 23 МИР – София, въпреки че самият той заявява, че няма леви политически убеждения. „Тук не става дума нито за леви, нито за десни. Тук вече става дума за нещо много по-съществено - за нашите свободи, за нашите права, които ако не защитим, ще стане много лошо”, заяви той в едно от поредните си телевизионни участия.

С мотив, че е редно медицината да заеме по-централно място в политиката, друг чест гост в медиите също прие да влезе в кандидат-депутатска листа – пулмологът д-р Александър Симидчиев. Той обяви, че ще участва в предстоящите избори като част от гражданската квота на политическа партия, чието име обаче все още се въздържа да спомене. „Освен от политическо боричкане има нужда от реално решение в това, което наричаме политика“, заяви той наскоро в интервю за общественото радио и допълни: „Имам с какво да допринеса за медицинската част“.

На снимката: д-р Александър Симидчиев, проф. д-р Андрей Чорбанов, доц. Атанас Мангъров

Директорът на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН проф. д-р Андрей Чорбанов също не остана пасивен коментатор. Той избра новоучредената партия „Има такъв народ“ на популярния телевизионен водещ Слави Трифонов, което бе донякъде очаквано, тъй като бе редовен участник в няколко от неговите предавания. Проф. Чорбанов е един от най-големите критици на процеса на ваксинация, който предприеха здравните власти, определяйки т.нар. зелени коридори като „другото име на хаоса“. За разхлабването на мерките в началото на март имунологът смята, че резултатът от това ще бъде голям брой заразени около изборите, насрочени за 4 април. Предстоящите избори няма да са първи за Андрей Чорбанов, през 2011 година той беше кандидат за президент от партия "Българска демократична общност".

Интересното е, че проф. Андрей Чорбанов е кандидат-депутат от Велико Търново, където ще се изправи срещу сегашния министър на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, който е първи в листата на ГЕРБ.

Бившият директор на Александровска болница, съгласил се да поеме здравеопазването в критичен момент и превърнал се в чест пътник в премиерския джип, засега не е коментирал детайлно решението да се впусне в кандидат-депутатската надпревара. „Нашата основна цел е да държим пандемията на каишка“, заяви той в едно от последните си телевизионни участия. Според него, при наличието на достатъчно ваксини, около 70% населението на страната може да бъде имунизирано до края на юни. Как ще стане това обаче, при положение, че от началото на процеса у нас има ваксинирани едва около 200 хил. души, остава малко неясно.

В парламента вероятно ще влязат и още представители на медицинската професия – проф. д-р Григор Горчев, водач на листата на ГЕРБ в Плевен; д-р Даниела Дариткова, застанала начело при управляващите в Смолян и настоящ депутат; проф. Георги Михайлов, кандидат на БСП от Благоевград и други.

Обещания за реформа вече сме чували многократно. Много правителства обявиха здравето на хората за национален приоритет, въпреки това секторът у нас е в криза от години, която коронавирусът освети – лекари търсят реализация и по-добър живот на Запад, има огромен недостиг на някои специалисти и медицинска техника, медици работят в пенсионна възраст, заплащането е недостатъчно и още много други проблеми. Електронното здравеопазване, за което също се говори от години и което със сигурност спасява животи, също го няма.

В зависимост от резултатите на изборите, някой от кандидатите, заменил бялата престилка с вратовръзка, може да стане и следващият здравен министър. Дано той да успее да прекъсне сапуненият сериал, наречен здравна реформа, който от 20 години има един и същи сюжет, а героите в него повтарят все едни и същи реплики до втръсване. /БГНЕС

-------------------------------

Иван Лазаров, парламентарен репортер на Информационна агенция БГНЕС.