Иван Лазаров: Разотивайте се, промяната се отлага

Основният ремонт на държавата няма да има – това май е логичният извод, до който можем да стигнем след като видяхме как протекоха разговорите между партиите на протеста за подкрепа на кабинет, излъчен с мандата на „Има такъв народ“. Имената на хората, които може да държат в ръцете си изпълнителната власт през следващите месеци най-накрая станаха известни, но май вече няма никакво значение какви са те, както и колко са дипломите на кандидат-премиера Пламен Николов. Важното е едно – промяна наистина е необходима, но разговорът за нея куца повече от диво прасе в багажника на дансаджия.

До изтичане на крайния срок за предаване на папката с проектокабинета на държавния глава остават броени часове, а той може да бъде подложен на гласуване в пленарната зала съвсем скоро. Подкрепата за него обаче е неясна. Как да е иначе, след като уж партиите на промяната буквално се изпокараха при воденето на преговорите. „Има такъв народ“ и „Демократична България“ издигнаха бариера помежду си, която Слави Трифонов и Христо Иванов по-късно бетонираха, когато първият попита: „А ти като какъв се водиш за предлагач?“, а вторият отвърна: „В инсценировки не участваме“. Представителите на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ също не излязоха никак доволни от последната си среща с кандидат-премиера и депутати от „Има такъв народ“, на която бяха запознати с имената на министрите.

Така партията на популярния телевизионен водещ спечели предсрочните парламентарни избори с обещания за промяна, а правителството ѝ може да мине с гласовете на онези, които доскоро бяха яростно заклеймявани от нея като статукво. По всичко личи, че БСП ще подкрепи бъдещия кабинет, а причините за това са няколко. Първо – разговорите между двете партии досега като че ли протичат най-гладко, второ – така левицата ще препотвърди за пореден път анти-ГЕРБ позициите си и трето – Корнелия Нинова едва ли ще пропусне да се позиционира близо до новата власт, макар и за кратко, тъй като трети избори за годината вероятно биха били още по-пагубни за партията. Подкрепа като нищо може да дойде и от ДПС, а аргументите за това също не са един и два. От движението не веднъж са изразявали желание за подкрепа без да участват – любима тяхна политическа роля. Да си припомним и с чии гласове бе избрана Ива Митева за председател на новия 46-и парламент.

С други думи – „старите“ партии ще ударят едно рамо на „новите“ в борбата срещу самите тях. Изчегъртваните ще помагат на изчегъртващите, както вече с основание писаха някои анализатори.

Нещо повече. „Има такъв народ“ атакува служебното правителство на Румен Радев с компромат срещу знаково лице от този кабинет - финансовият министър Асен Василев. Борисов веднага влезе в тона като заяви, че не може човек, за когото има „съмнения за измами“, да заема такъв висок пост в държавата. Така на практика партията на Трифонов и ГЕРБ изглеждат със сближени позиции по отношение на държавния глава. Разбира се ползите от това са единствено за Борисов, за чието 12-годишно управление служебните министри не спират да вадят информация за злоупотреби.

В публичните изяви Бойко Борисов и Слави Трифонов също заприличват все повече един на друг. И за двамата журналистите са „мисирки“ (не че определението не е заслужено), и двамата говорят все по-сърдито, защото хората не оценяват напълно направеното от тях. Как точно интервюто, направено от заместник-председателя на партията Тошко Йорданов с лидера на диван в офиса ще помогне за свободата на словото, за която двамата така настояват, предстои да разберем. От видяното дотук обаче изглежда, че автомобилокрацията на Борисов, който не слизаше от джипа, е заменена с видеокрацията на Трифонов, който излезе от телевизора, но само, за да влезе във Фейсбук.

Така за пореден път ни връхлита усещането, че всички приказки за дълбока промяна, за съдебна реформа, за борба с корупцията, за пресичане на злоупотребите с европейски средства и за изваждането на българските институции от състоянието на будна кома са пратени в сферата на добрите пожелания. Положението не изглежда обнадеждаващо и на фона на идващата нова епидемична вълна. Българските политици отново доказаха, че не могат да водят нормален диалог за истински важните проблеми и да защитават обществения интерес. /БГНЕС

---------------

Иван Лазаров, парламентарен репортер на БГНЕС.