Иван Лазаров: В планината имайте план и не надскачайте възможностите си

Хубавото време и почивните дни често ни карат да търсим различни начини да избягаме от забързаното си и понякога монотонно ежедневие. За много от нас такъв начин на бягство е именно планината – красива, необятна, осигуряваща ни здравословно движение, чист въздух и енергиен заряд. Ходенето в планината е невероятно преживяване, но за него е нужна добра предварителна подготовка, в противен случай тя може да бъде опасна. Това го доказват и последните събития в Стара планина, вдигнали на крак спасителните отряди на ПСС в първите дни на новата година. За съжаление имаше и загинал турист.

Правилото е просто – подцениш ли планината, особено през зимата, тя лесно може да те постави в непредвидена ситуация, с която неподготвеният човек трудно може да се справи. Ето защо има простички правила, които всеки устремил се към някой планински връх трябва да спазва.

Имайте план!

Живеем в дигитален свят, в който с няколко клика на мишката можем да получим информация буквално за всичко. Ето защо нямаме оправдание, ако не си направим труда да проучим добре маршрута, по който искаме да тръгнем – разстоянието, продължителността, денивелацията, теренът, хижите и заслоните по пътя. Прогнозата за времето също е от огромно значение, а точна информация за това може да намерим от много квалифицирани интернет страници, включително и тази на Планинската спасителна служба (ПСС). Любителите на зимните спортове пък могат да проучат състоянието на пистите, ски влековете и лифтовете.

За съжаление у нас липсва държавна служба с мандат за наблюдение на снежната покривка и лавинната опасност, но всеки може да си набави информация за това от няколко алтернативни източници.

Екипирайте се добре!

В планината винаги трябва да сме с удобни обувки и дрехи, съобразени със сезона и конкретните климатични условия. Тичането до Черни връх по шорти през декември, какъвто случай имаше преди години, не е добра идея. Препоръчително е да се носят дрехи с по-ярки цветове, достатъчно топли и по възможност изработени от водозащитни материи. Резервни дрехи, шапка и ръкавици също е добре да имаме в раницата си.

Към екипировката може да прибавим лекарствени медикаменти от първа необходимост, както и слънцезащитен крем и очила, предпазващи от ултравиолетовите лъчи на слънцето. Картата и компасът също са полезни в планината, стига човек да знае как да ги използва. България е една от малкото държави в Европа, където на подобни знания не е посветен нито един час в училище.

През зимата е задължително да предвидите подходяща екипировка за придвижване – котки, снегоходки, а при ски преход – правилно регулирани ски-автомати.

Освен обичайната храна, която се предвидели, вземете със себе си нещо енергийно, например шоколад или ядки. Обезводняването също може да бъде проблем. Според специалистите обичайният прием на течности при преходи в планината е някъде около 3 литра на ден.

Не надскачайте възможностите си!

Тръгвайте на преход само тогава, когато сте здрави и в добра форма. Почивайте по-често и не бързайте излишно. Тръгнали сте на разходка, а не на състезание.

Телефонът може да се окаже най-полезното нещо в случай на непредвидена ситуация, затова пестете батерията му и си набавете предварително всички необходими контакти, които могат да са ви от ползва. В случай на инцидент не се колебайте да потърсите помощ от планинските спасителите, които са на своите денонощни постове. Не забравяйте обаче, че оказването на помощ във високата планина е скъпо струващо, затова е добре да имате планинска застрахова. За съжаление обаче културата на застраховането все още не е достатъчно развита в нашата страна.

Не е важно от кой магазин ще купиш подходящата екипировка – важно е да я имаш със себе си в планината. /БГНЕС

--------------------------------------------------------------------

Иван Лазаров е репортер в Информационна агенция БГНЕС и любител на планината.

Категории: