Иван Николов: Духовни пигмеи срещу подвига на един народ

На 3 април 2024 г., под покрива на Софийския университет „Свети Климент Охридски“, е обявена дискусия на тема „Патология на едно честване“.

Това е пореден опит на една група „интелектуалци“ с хипертрофирано его и с нищожен духовен и морален запас да заяви на висок глас, че съществува. Тя иска да бъде забелязана, възвеличана и като древния Херострат да извърши своя „велик подвиг“ на разрушението.

И това не е за първи път.

Все още има хора, които помнят как през 2012 г., пак под този свят покрив, същата групичка беше организирала премиера на книгата на своя духовен събрат Румен Аврамов и как тогава всеизвестна госпожа в сърцераздирателното си изказване се чудеше как така този народ се осмелява да си присвои прозвището „спасител“.

За всеки духовно здрав и нравствено чист човек, това е патология. За разлика от природата, където срещу болестотворните нашественици се прилагат хербициди, в обществата лекарството е едно. Това е гласът на истината. Гласът на неподправената, искрената и изстраданата истина.

Няма да навлизам повече в анатомията на това уродливо явление, затова ще призова паметта на един достоен човек, един съвременник на тези събития в България. Този човек по-късно създава Парашутните войски на Израел. Неговото име е Сами Рафаел, седем пъти герой на тази държава.

Ето как оцени пред мен подобни рецидиви на клеветата, в един септемврийски ден на 2002 г. в София:

„…Нагла лъжа е твърдението, че България е предала на хитлеристите да бъдат изпратени в лагерите на смъртта 11 734 евреи от Беломорието и Вардарска Македония. Това не е вярно. Това е нагла лъжа. Трябва да се знае, че тогава Айхман и Дюнекер бяха упълномощени от Хитлер с неограничени права върху тези територии, окупирани от фелдмаршал Лист. Именно те направиха всичко евреите от Беломорието и Вардарска Македония да бъдат депортирани в лагера на смъртта …Българските административни органи там нямаха никаква власт над тези всесилни пълномощници на Фюрера. Но цар Борис Трети каквото можа да направи, го стори…“

И продължи: “…Спасяването на българските евреи е един подвиг на българите, на българските общественици и духовни водачи. Именно заради това аз питам, защо 300 000 гръцки евреи бяха оставени да заминат за лагерите на смъртта?...Къде беше тогава гръцкият Свети синод? Аз питам, къде бяха гръцките ратници, които трябваше да защитят своите сънародници – евреите.

А къде бяха „прочутите“ Титови партизани? Защо не минираха релсите, по които по-късно преминаха вагоните, натоварени с евреите от Гърция, Беломорието и Вардарска Македония. Тези вагони преминаха и през територията на Югославия…

Именно заради това подвигът на българите трябва да се популяризира по цял свят…“(сп.“България Македония“, бр.4, 2002 г.)

***

На 26 февруари 2024 г. редица медии у нас публикуваха резултатите от изследване на учени от БАН, доказващо, че на вагоните, с които са били депортирани евреите от Беломорието и Вардарска Македония, се чете не БДЖ, а Deutshe Reichsbahn.

Това е и повод, българската държава официално да изисква от Скопие най-после да коригира надписа върху най-натрапващия се експонат в Музея на Холокоста там – вагонът с надпис „БДЖ“. Това ще бъде и крачка на братската страна към преодоляване на натрапеното й етноидеологизирано югонаследство.

***

На самовлюбените организатори на сборището на 3 април 2024 г. в Софийския университет „Свети Климент Охридски“, предлагам да препрочетат забележителната лекция на Томас Ман „Германия и Германците“, изнесена по покана на отбрано общество във Вашингтон през 1945 г. Ето как разсъждава великият писател дори и за съгрешилата Германия:“….Едно трябва тази история да ни изясни, именно, че няма две Германии, едната лоша, а другата добра, а само една…Затова и за един роден като германец дух е толкова невъзможно съвсем да се отрече от лошата, обременената с грехове Германия и да заяви: “Аз съм добрата, благородната, праведната, облечена в бяло Германия. Лошата ви я предавам да я изтребите…“(Томас Ман, „Литературна есеистика“ том I , стр.260, 276, „Наука и изкуство“ , София 1975 г.)

Кой с кого се съизмерва и в името на какво!? Това е въпрос към Александър Кьосев и компания.

За отговора се досещаме без колебания…/БГНЕС

------------------

Иван Николов е журналист, публицист и издател. Той е директор на списание „България-Македония” и на издателство „Свети Климент Охридски“. Иван Николов е един от най-големите познавачи на балканските въпроси, автор на многобройни статии и книги по темата. Текстът е написан специално за БГНЕС.