Иван Николов разбива митовете на македонизма в английска монография

На българския пазар излезе книгата „Историята в криво огледало: РС Македония пред вратите на ЕС“, която разказва за престъпленията на Белград срещу българите в Македония. Монографията оборва митовете на македонизма, които вече повече от 150 години се опитват за заличат всичко българско в този край, включително и с помощта на кървав терор, предаде репортер на БГНЕС.

Автор на монографията е Иван Николов, който е един от най-големите познавачи на балканските въпроси, в частност на българо-македонските отношения. Той е главен редактор на списание „България-Македония“ и директор на издателство „Свети Климент Охридски“, негови статии се публикуват във водещи български и балкански медии.

„Проблемът между България и РС Македония не е отношението ни към Гоце Делчев, нещо абсурдно. Проблемът е в неревизираното и до днес югокомунистически наследство на младата държава“, подчертава Николов.

Той припомня, че и днес медиите и политиците в РСМ, включително президентът Пендаровски и премиерът Заев, черпят от македонизма, създаден от Новакович-Коминтерна-Тито-Колишевски.

„С този идеен товар РС Македония сега е изправена пред портите на ЕС“, пише авторът на монографията.

Иван Николов предупреждава някои интелектуалци у нас, които не познават в дълбочина проблема, да не излизат с призиви за оневиняване на извращенията и убийствата в името на европейското бъдеще на младата държава. Според него това ще доведе до реабилитирането „с цялото му величие на Титовото комунистечско антибългарско наследство за Македония“.

Това е опасно както за България, но преди всичко за Европейския съюз, защото противоречи на неговите ценности за защита на човешките и граждански права. Те са в основата на неговото създаване преди повече от 70 години.

Иван Николов подчертава, че лъжата, сътворена в лабораториите на Белград и Коминтерна, не може да държи вечно народа на Македония в духовното Средновековие.

Македония има достатъчно сили, за да погледне в очите натрапената „истина“ за себе си. Все повече се чуват и трезвите гласове на пробуждащата се гражданска съвест. Тези гласове ще се множат. Обратният път е невъзможен“, категоричен е Николов.

Книгата, която съдържа снимков и документален материал, е издадена и на английски език от Издателството "Св. Климент Охридски" и вече се намира в библиотеките на всички дипломатически мисии в София, както и в тези на еврокомисарите. /БГНЕС