Иван Петков: Не правим разлика срещу кой отбор играем

"За нас е важно да побеждаваме във всеки мач. Да даваме най-доброто като отбор и колектив. Не правим разлика срещу кой състав играем. Имаме респект към всеки съперник. Подготовката ни за всеки мач е като за финал", обяви селекционерът на женския национален отбор по волейбол Иван Петков след победата над Испания във втория си мач от група В на Европейското първенство в Пловдив.

Иван Петков

"Като треньор съм достигнал до извода, че всяка среща е важна и ние трябва да даваме най-доброто от себе си. Опитваме се да подготвим отбора за всеки съперник и да търси най-добрия ритъм, за да играем по начин, който отговаря на възможностите и самочувствието ни. Това важи и за днешния противник. Испания е добре организиран отбор със състезателки, които имат своите качества. Млади момичета, които играят доста бързо. Нямат опит, с което ние ги превъзхождаме, но имат други достойнства, които се опитахме да неутрализираме и в по-голямата част от мача успявахме. Имахме своите затруднения, което са неизбежни ситуации за всяка среща“, каза Петков след успеха.

БГНЕС припомня, че женският национален отбор на България продължи вихрения си старт на Европейското първенство в Пловдив. След разгромно 3:0 (25:20, 25:15, 25:19) над Гърция в първия мач съботната вечер се превърна в спектакъл със същия резултат срещу Испания 3:0 (25:12, 25:19, 25:21). Нашите маршируват безпроблемно в турнира, но тази вечер е първият голям тест срещу Германия от 19 часа. Бундестимът е с победа и загуба досега. От отборите в група В няма по-убедителен от нашия на този етап.

За разлика от мача с гъркините България не позволи изоставане в началото на гейма. Напротив – поведе с 2:0, продължи уверено с 6:2 след поредица точки при сервис на Гергана Димитрова. Последва размяна на точки, при която разликата се запазваше в наша полза. Испанките обаче видимо не издържаха на българската агресия и първият таймаут дойде при 12:6. Прекъсването по никакъв начин не наруши устрема на треньора Иван Петков и момичетата му. Авансът ни продължи рязко да расте и стигна до 17:6, след като на сервиса застана капитанът Елица Василева. Чак тогава Испания прекъсна серията ни, но тя веднага беше подновена – 19:7. В тези моменти геймът просто се доиграваше. Българките също намалиха темпото и позволиха нова размяна на точки. В крайна сметка поведохме с 1:0 при впечатляващия резултат 25:12.

Вторият гейм започна по-равностойно. Размяната на точките продължи до 2:2, когато нашите пак дръпнаха напред и вече спасение за Испания трудно не се виждаше – 5:2. Превъзходството на България беше смазващо, а резултатът стигна до 9:4. Сценарият от първия гейм се повтаряше като под индиго. Испанките записваха точка на 4-5 наши. Така резултатът набъбна до 14:6. Явно отборът ни повярва, че вече е повел с 2:0 и допусна пет поредни точки за съперника. За наше щастие отпускането продължи съвсем кратко и България пак дръпна убедително до 20:14. В спокойно темпо до края на гейма домакините взимаха спечелиха почти всички свои сервиси за 25:19.

В третата част отново България нанесе първи удар и взе ранен аванс с 2:0, но Испания изравни при 3:3. Но разликата в класите беше повече от очевидна. „Лъвиците“ заиграха по-съсредоточено и преднината им стана 6:3. А след една точка за Испания нашият устрем беше необратим – 9:4. Стигна се и до повторение на резултат от втората част – 14:6. С други думи – безнадеждна ситуация за Испания. Българският спектакъл завърши при 25:21.

Най-добър реализатор в дуела стана Емилия Димитрова с 13 точки. Нов голям мач направи либерото Жана Тодорова, която буквално „летеше“ към всяка топка с огромна успеваемост. Този път феновете бяха още повече – 2870 души дойдоха в зала „Колодрума“ и създадоха впечатляваща атмосфера. /БГНЕС