Иван Шопов: Обработваме българския фолклор, така че да е достъпен за младите

Музиката ни учи на любов, на търпение, на култура. За всеки тя е нещо различно, но за мен тя е начин на живот. С музика мога да изразявам себе си, мога да показвам чувствата си, емоциите си и да ги споделям с неограничен брой хора.

Това каза в интервю за БГНЕС електронният артист и продуцент Иван Шопов, който с колегите си от „Тригайда“ - мултиинструменталистът Георги Маринов – Хорхе (гайда и диджериду) и Ася Пинчева (вокали) създават модерна електронна музика с фолклорни мотиви.

Иван Шопов сподели, че съчетаването на електронна музика и фолклорни мотиви по принцип не е много лесно начинание, защото много често не е сигурно дали ще се получи очакваният резултат. „Но когато го правиш с любов и с много отдаденост, нещата мисля, че се получават. Ние всички сме работили от много години в това да обработваме българския фолклор, така че да е достъпен до младите и това всъщност е нещо съвсем обичайно за нас, не е нещо ново“, заяви електронният артист.

Чрез своята музика „Тригайда“ се стреми да вмени на хората основното – красотата на българския фолклор, колко ценна е България и как трябва да я задържим в сърцата си.

Така се ражда и новият музикален проект на „Тригайда“ – „Рофинка“.

„Рофинка“ се роди още преди година, когато започнахме да мислим за дебютния албум „Елате“. Изпълнявали сме я няколко пъти на наши участия. Генерално идеята е породена от супер въздействащата и красива родопска песен „Рофинка“ и искахме да направим наша адаптация, която хората да могат да усетят по един нов и различен начин“, обясни Шопов. Творбата се реализира след като е изпълнена в няколко версии, а съвсем скоро предстои и нейното издаване.

„В песента използваме основно глас, гайда и имаме специални гости – момичетата от НУФИ „Широка лъка“, подчерта той и добави, че под ръководството на Ганчо Гавазов момичетата изпълняват песента в хор и по този начин тя придоби още по-голям мащаб и още по-разтърсващо звучене.

Според електронния артист хората приемат с огромен респект и любов такива проекти, защото стъпвайки на автентичен фолклор, те усещат свързаността си с корените си и с най-истинското българско. „А през съвременната обработка се радват, че могат да усетят тази музика по нов начин, заедно с техните съмишленици и да се забавляват на концерт или вкъщи, или да шофират из България и да слушат музиката в колата си“, смята Шопов.

Премиерата на „Рофинка“ ще се състои на 14 октомври в „Топлоцентрала“ от 19.30 ч. „Започваме, когато хората са тук и имаме специални гости – НУФИ „Широка лъка“, които ще дойдат с техния диригент Ганчо Гавазов“, разказа музикантът.

Заедно с осемте момичета „Тригайда“ ще изпълнят „Рофинка“ в два варианта, но също така и още нова музика, която са композирали заедно с хора. Изпълнени ще бъдат и няколко от класическите изпълнения от дебютния албум „Елате“, както и нечувани до момента произведения. „Тази седмица кипи доста сериозен труд в студиото, работи се върху нова музика, за да може нашите слушатели винаги да получават нещо ново на всеки следващ наш концерт“, заключи Иван Шопов. /БГНЕС

Тагове: